Farene ved nettsamfunn øker

Nettsamfunn har den siste tiden blitt meget populært. Både norske nettaviser og store multinasjonale selskaper vil at du skal benytte deg av deres tilbud.

Men kriminelle er samtidig også ivrige på å få tak i dine data.

Misbruker ditt navn
Forrige uke opplevde flere norske brukere av Facebook at de mottokk rare meldinger om billig narkotika fra venner de har lagt til på nettsamfunnet. Denne typen meldinger er bare starten på en trussel som kan bli langt større melder nå det norske sikkerhetsfirmaet Watchcom.

- Utviklingen vi forutså har fortsatt, og mange brukere opplever nå denne typen problemer. Mekanismene som i dag benyttes ved spam-utsendelse kan dessverre lett endres til å levere skadelig kode, for eksempel trojanere og virus, skriver selskapet i en pressemelding.

Utnytter tilleggsapplikasjoner
De er ved bruk av tilleggsapplikasjoner at problemet har oppstått. I noen av tilleggsapplikasjonene hos flere nettsamfunn ligger det skjult skadelig kode. Denne koden utnytter systemet og sender ut meldinger på vegne av deg til dine venner. I disse meldingene ligger det lenker som viser til nettsider hvor ny skadelig programvare kan ligge på lur.

- Angrepet er så bra gjennomført at det trolig vil bli fulgt av mer avanserte angrep. Kildekoden har flere lag beskyttelse for å skjule hva koden egentlig gjør. Slik beskyttelse er ikke vanlig i vanlige dataprogrammer. Alle brukere av nettsamfunn bør være oppmerksomme på faren. De bør konsekvent la være å trykke på linker i meldinger, skriver Watchcom.

Sikkerhetsselskapet har følgende anbefalninger til deg som bruker nettsamfunn til å ha kontakter med venner og bekjente:

* Ikke installer tilleggsprogrammer du ikke stoler på.

* Blokker forespørsler fra ukjente applikasjoner (”mark as spam / Block this application”).

* Ikke trykk på lenker, selv om de kommer fra en ”venn” før du har fått bekreftelse at dette faktisk er en gyldig og ikke-skadelig link.
Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen