Sånn ser Førerkort-appen ut når du har logget inn. Hele 435.000 har tatt appen i bruk det første døgnet den har vært ute.
Sånn ser Førerkort-appen ut når du har logget inn. Hele 435.000 har tatt appen i bruk det første døgnet den har vært ute. (Foto: Niklas Plikk, Tek.no)

– Får jeg bot hvis jeg ikke har dekning?

Vegvesenet svarer om Førerkort-appen.

Vegvesenet har sluppet en app som gjør at du kan legge det vanlige førerkortet hjemme og vise frem mobilen hvis du blir stoppet i kontroll. Appen er antakeligvis først i sitt slag i Europa, og tilgjengelig for 2,2 millioner nordmenn med førerkort.

Men hva betyr den nye appen, og kan den ha utilsiktede konsekvenser hvis du blir stoppet i kontroll uten å ha mobildekning?

Les også: Nå kan du installere førerkortet på mobilen »

Vi spurte seksjonssjef og ansvarlig for førerkortkontoret i Statens vegvesen, Synnøve Olsen Vebostad.

Her er ti spørsmål vi fikk svar på om det digitale førerkortet:

1: Hvor mange har aktivert Førerkort-appen så langt?

– Det er rundt 435.000 som har tatt den i bruk.

(oppdatert 2. oktober: Nå har tallet økt til 670.000 personer)

2: Trenger du mobildekning for å kunne bruke det digitale førerkortet?

Synnøve Olsen Vebostad er seksjonssjef i Statens vegvesen og blant annet ansvarlig for førerkortkontoret. Vi spurte henne om alt vi lurte på om den nye Førerkort-appen for mobil. Foto: Statens vegvesen

– Førerkort-appen er lagret lokalt på mobilen og oppdateres jevnlig eller etter ønske fra bruker. Det gjør at det også kan brukes og vises frem der det ikke er dekning. Skulle baksystemer være nede, så er ikke det brukers ansvar. Den fungerer offline med informasjon om når den sist var oppdatert, forklarer seksjonssjefen.

3: Oppdaterer appen seg selv? 

– Informasjonen vil oppdateres jevnlig i bakgrunnen. For Android er dette på plass nå, for iOS vil det komme i løpet av kort tid. Appen oppdateres automatisk når du går inn i den. I tillegg kan du bli bedt om å oppdatere opplysningene ved kontroll.

4: Hvordan er sikkerheten ivaretatt? Kan andre apper stjele innhold fra appen?

– Full pålogging skjer via ID-porten med sikkerhetsnivå 4. Deretter kan brukeren selv velge om hen vil bruke biometri eller PIN-kode for enklere tilgang. Du har bare tilgang til å hente din egen informasjon.

5: Er det ulik sikkerhet på Android og iOS/iPhone? 

–Vi har brukt tilsvarende løsninger på de to plattformene, men det kan være forskjeller fra produsent til produsent. Pålogging på digitalt førerkort er likt for begge systemer.

6: Hva er den eldste generasjonen telefoner som er støttet?

– Vi støtter alle mobiler fra Android 6 og iOS 9. Det kan endre seg dersom vi ser det nødvendig for sikkerheten.

7: Hvorfor endte dere opp med en app fremfor at politiet slår opp selv?  

– Det har vært vurdert flere alternativer, både oppslag i førerkortregisteret og enklere tekniske løsninger. En løsning med app tilfredsstilte de kravene vi satte til tilgjengelighet, sikkerhet og brukervennlighet. En app gir også muligheten til å legge inn funksjoner for kommunikasjon med bruker, som kan bli aktuelt i en senere versjon. 

8: Kommer det flere funksjoner til Førerkort-appen?

– Ja, vi jobber med å få på plass en verifiseringstjeneste og midlertidig førerbevvis i appen. Dette vil komme i løpet av året. Midlertidig førerbevis vil gjøre det mulig å bruke appen med en gang etter at et nytt førerkort er bestilt.

– Hva går verifiseringstjenesten ut på?

– Verifiseringstjenesten går ut på at du kan kontrollere at førerkortet er gyldig ved å bruke en tjeneste til å verifisere at opplysningene i appen stemmer med opplysningene i førerkortregisteret. Hvis du skal låne bort bilen din til naboen og vil sjekke at det han viser deg i appen er ekte, får du mulighet til det. Det vil bli mulighet til å skanne QR-koden for alle brukere av appen, forklarer Vebostad, som sammenlikner det med løsningene som brukes til billettkontroll av kollektivselskaper.

9: Hvordan kan jeg bytte bilde?

– Bildet som benyttes i digitalt førerkort innhentes fra Statens vegvesen sitt Bilde- og signaturregister. Så for å få nytt bilde må du nok ta turen til trafikkstasjonen for å ta nytt bilde og fornye førerkortet.

10: Hvorfor får ikke alle aktivert førerkortappen? 

– Det er 2,2 millioner som kan laste ned digitalt førerkort, men omtrent 1,2 millioner vil ikke ha bilder som er digitale og må derfor ta nytt bilde og fornye førerkortet før de kan aktivere. Det vil i hovedsak si bilder som er tatt før høsten 1998. Det kan også være andre årsaker til at meldingen dukker opp. Vi kan si mer om hvorfor hvis brukeren tar kontakt, avrunder seksjonssjefen.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen