Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor.
Nettmøte
Dekningsdirektør Bjørn Amundsen i Telenor. (Bilde: Telenor)

– Får jeg 4G automatisk?

Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen svarte på lesernes spørsmål.

Telenor har åpnet sitt 4G-nett i Norge, tre år etter at Netcom åpnet sitt. Vi inviterte Telenors dekningsdirektør Bjørn Amundsen til nettmøte, og i løpet av en time rant det inn mange gode spørsmål fra leserne. Bjørn Amundsen er kanskje den i Norge som kan mest om mobilnettverk, og han reiser land og strand rundt i jobben sin for å sjekke mobildekningen.

Det var åpenbart mange som lurte på veldig mye om 4G, og Amundsen rakk ikke å svare på alle spørsmålene.

Les også: Telenor lover 4G til 9 av 10

Her kan du lese alle svarene fra Amundsen.

 1. Ikke 4G på de minste abonnementene?

  Spørsmål fra Stewart Griffin:

  Hei.

  I artikkelen hos amobil er Telenors nye mobile bredbånd-abonnementer presentert. Her står det at abonnementene XS (99kr/mnd) og S (199kr/mnd) får en hastighet på henholdsvis 1-6 Mbps og 1-10 Mbps. Dette er vel det samme som man har på 3G i dag. Betyr dette at kun de som har de større abonnementene vil få 4G-hastighet?

  Svar:
  Tja det kommer an på hvordan du ser på det. Alle våre kunder vil når simkort er byttet få tilgang til 4G der det er bygget. Mange steder gir ikke 3G verken 6 eller 10 Mb/s. Kunder med større abonnement får større hastighet der dette er tilgjengelig. Hilsen Bjørn.
  Besvart: 11. okt. 2012 11:01
 2. Dekning

  Spørsmål fra BMF:

  Hei !
  Hvordan ligger finnmark ann for 4g dekning ?
  Blir dere å endre hastigheten på 3g nettet ?

  Svar:
  I løpet av 2012 vil vi komme med 4G i flere byer på Østlandet. Når det gjelder Finnmark vil vi komme tilbake til dette på et senere tidspunkt, men sannsynligvis vil dette skje i 2014/2015. Hilsen Bjørn
  Besvart: 11. okt. 2012 11:03
 3. Hei

  Spørsmål fra Gunnar Hansen:

  Har dere planer om å lansere LTE andre steder enn Oslo, Bergen, Trondheim og Stavanger? I så fall, når kan man forvente at det kommer til Grenland? Vil det funke med Nokia Lumia 920?

  Svar:
  Vi vil komme i Grenland før jul i år. Hilsen Bjørn.
  Besvart: 11. okt. 2012 11:05
 4. iPhone 5..

  Spørsmål fra Rikke:

  Hva skal til for at Telenor/Netcom leverer LTE på frekvensene som iPhone 5 støtter?

  Er det lov å håpe, eller er det fullstendig urealistisk at dere vil prioretere en utbygging i løpet av 12-18 mnd?

  Svar:
  Dette er et godt men vanskelig spørsmål. Det er flere utfordringer knyttet mot dette. Jeg kan likevel bekrefte at iPhone5 vil fungere ila første halvår av 2013 i Telenors 4G nett. Nærmere informasjon om hvor og når kan jeg ikke gi på nåværende tidspunkt. Vi er også avhengige av endringer fra Apple sin side såvel som hos oss. Hilsen Bjørn
  Besvart: 11. okt. 2012 11:07
 5. Mobil

  Spørsmål fra Egil:

  Hei. Samsung Galaxy SIII har støtte for LTE men kan denne altså ikke få 4g i Norge?
  Hvilke modeller kommer og når kommer de med Norsk 4g støtte?

  Svar:
  Dagens utgave av Samsung SIII støtter ikke LTE. Det vil komme inn nye terminaler før jul som støtter LTE. Detaljene på de har jeg dessverre ikke i hodet. Hilsen Bjørn.
  Besvart: 11. okt. 2012 11:10
 6. 4G

  Spørsmål fra Per:

  Sikkert bra at Telenor nå lanserer 4G,bare så synd at det kun er de store byene som nyter godt av dette. Var det ikke bedre at Telenor satset på full gsm/3G dekning over hele landet. Fortsatt er det mange som sliter med vanlig GSM/tale ute i distriktene.Men det er vel slik at det kun blir bygget nett i områder hvor det gir stor økonomisk gevinst :-(

  Svar:
  I denne omgang har vi valgt å bygge 4G i de største byene i Norge. Telenor vil de neste 3 årene satse betydelig på å oppgradere både 3G dekningen og 4G dekningen i Norge. Ila et par år vil ca 94 % av befolkningen ha 3G mot rundt 88 % idag. Målet er at 9 av 10 nordmenn vil ha 4G der de bor ila 2015. Hilsen Bjørn.
  Besvart: 11. okt. 2012 11:12
 7. Frekvens

  Spørsmål fra Ulrik Båtstrand Lyeng:

  Hvorfor benyttes det en annen frekvens enn standarden i andre land? Det at man må ha større chipper som takler flere frekvenser inni en mobil, vil jo hemme utviklingen til mobiler ved at man må bruke større plass til 4G-chipper. Det gjør jo også at mange mobiler som har 4G idag ikke vil fungere på denne frekvensen.

  Svar:
  Frekvenser er som kjent en naturressurs og tildelingen i Norge skjer via Post og Teletilsynet. Selve utlysningen av frekvenser går ofte via en auksjon styrt av Samferdselsdepartementet. Pr idag har vi konsesjon knyttet opp mot 4G på 1800 og 2600 båndet. Sannsynligvis vil en auksjon komme på nyåret knyttet opp mot 4G på 800 båndet. Ulike land bruker som du skriver frekvensene forskjellig, dette er det lite vi kan styre. Hilsen Bjørn.
  Besvart: 11. okt. 2012 11:16
 8. Bytting av abonnemang?

  Spørsmål fra Lars:

  Om jeg allerede er bruker av ett Komplett M-abonnemang, blir 4G noe som "plutselig" kommer, eller må jeg bestille ett helt nytt abonnemang?

  Svar:
  Med mindre du allerede har et NanoSIM må du bytte til et KombiSIM tilpasset 4G nettet. Nytt SIM kort får du enten via nærmeste Telenor-forhandler eller via vår Kundeservice telefon 09000. Hilsen Bjørn
  Besvart: 11. okt. 2012 11:19
 9. 3G før 4G?

  Spørsmål fra tante:

  Hvorfor velger dere å fokusere på 4G-utbygging før 3G-nettet er skikkelig på plass? Tenker for eksempel på togstrekninger som Oslo-Skien.

  Svar:
  Dette er ikke snakk om et enten eller, men et både og. Når det gjelder togstrekninger generelt, er dette mye mer komplisert. Her må Jernbaneverket gi oss tilgang til deres repeatere og basestasjoner. NSB må bytte ut repeatere der de har repeatere til også å dekke 3G nettet. Har derfor ikke eksakt status på dette. Hilsen Bjørn.
  Besvart: 11. okt. 2012 11:22
 10. Dekningsdata GoogleEarth

  Spørsmål fra Tord Are:

  Er det mulig og få KML'filen (eller hva GoogleEarth bruker) til og selv få se dekningen på en slik fin interaktiv måte?

  Svar:
  De dekningskart som vi tilbyr våre kunder finner du på Telenor.no. Vi har ikke implementert en ekstern løsning via Google Earth. Hilsen Bjørn.
  Besvart: 11. okt. 2012 11:24
 11. 4G i Norge

  Spørsmål fra Øivind:

  I USA har de hatt 4G mange steder i flere år. Her i Norge kan du fortsatt ikke kjøpe en telefon som bruker 4G-nettet. Hvorfor går dette så tregt i Norge?

  Svar:
  Dette er delvis sant. Enkelte operatører, som f.eks. AT&T, markedsfører 4G som symbol på mobiltelefon, enten du har 3G eller 4G. I Norge skiller vi dette. Når dette er sagt har USA gjort noen kvantesteg på 4G utbyggingen, og mange steder hoppet over 3G. Frekvensene som brukes i USA til 4G er dessverre annerledes enn dem vi har tilgjengelig i Norge idag. Hilsen Bjørn.
  Besvart: 11. okt. 2012 11:27
 12. Noen videre oppdatering på 3g?

  Spørsmål fra Simon:

  Vil det bli noe bedre dekning på 3G? For eksempel der jeg bor, har vi ikke 3g dekning engang.. Hvordan vil det bli med denne? Vil den bli utbedret? (Forøvrig er det ca 1 mil nord for Mo i Rana vi ikke har 3g dekning..)

  Svar:
  Det er vanskelig å svare deg da jeg ikke har eksakt adresse, men sannsynligheten for at du ila 3 år har 3G eller 4G er stor. Hilsen Bjørn.
  Besvart: 11. okt. 2012 11:28
 13. 4g til Solveien 117 a,b,c i Oslo

  Spørsmål fra Signo Conrad Svendsen senter:

  Hei,

  jeg har Turbo-3G Mobilt Bredbånd fra før...

  det er en litt problemer for oss som bor Signo Conrad Svendsen senter støttet ikke Turbo-3G 80-90 %..

  men der 4g vil gi oss løst problemer??

  Takk for at du og noen menn jobb for å finn løst og lykke til.. ;-)

  Svar:
  Området du beskriver dekkes fra 3 ulike basestasjoner på 3G. Pr idag er det dessverre ikke 4G dekning på dette senteret, men utendørsdekningen på 3G bør være bra. Innendørs har jeg selv vært og sjekket, og forholdene er som du skriver noe variable grunnet bygningsmassen. Hilsen Bjørn
  Besvart: 11. okt. 2012 11:33
 14. 4G i Tromsø dekning utendørs/innendørs?

  Spørsmål fra Stian Karlsen:

  Skal kjøpe ny telefon i løpet av den nærmeste tiden og ønsker å få en med høyest mulig datahastighet.
  Ville du satset på å få tak i en mobil med 4G., (800/1800/2600 MHz). Eller ville du kjøpt en 4G router med god antenne i bilen? Slik at man har raskest hastighet når man er på farten.

  Svar:
  De to løsningene du beskriver er jo 2 helt forskjellige løsninger. Selv har jeg god glede av en Mobil Bredbånds ruter som har både 2G, 3G og 4G. Dermed får du 4G også på en telefon som ikke har 4G. Her må du bare velge det du føler er best for deg. Hilsen Bjørn
  Besvart: 11. okt. 2012 11:36
 15. Får jeg 4G på telefonen automatisk?

  Spørsmål fra Øystein:

  Må man ha et spesielt abonnement for å få 4G på mobilen (når det kommer), eller vil jeg automatisk få 4G-hastighet der dette er tilgjengelig med mitt nåværende abonnement? (Jeg har Bedrift Netto-abonnement gjennom jobben, med 15 GB data inkludert.)

  Svar:
  Det du trenger er sannsynligvis et nytt SIM kort som støtter 4G. I tillegg må mobiltelefonen, den trådløse ruteren eller ditt USB modem støtte 4G. Hilsen Bjørn
  Besvart: 11. okt. 2012 11:38
 16. Deking og dekningskart

  Spørsmål fra Steffen:

  Hei!
  Når kommer dekningskartet for 4G?
  Bor rett utenfor Lillestrøm og lurer på om det er dekning her (Rælingen).
  Vet Netcom har det, men hadde vært greit å vite før jeg velger hvem jeg skal bytte til når jeg skal kjøpe Lumia 920 :)

  Svar:
  Dekningskartet er lansert idag, link: http://www.telenor.no/privat/dekning/dekning_data.jsp
  Hilsen Bjørn
  Besvart: 11. okt. 2012 11:40
 17. netcom vs telenor

  Spørsmål fra daniel :

  hei! Netcom skryter av sine hastigheter på opptil 80 mb. er dette kun i teorien, eller er dette mulig ? Jeg ser at telenor leverer hastighet opp til 40 mb og hvorfor da leverer ikke dere opptil 80mb hvis dette er mulig.

  Svar:
  Det er nok ingen praktiske forskjeller her, men vi ønsker ikke å skape en urealistisk forventning. Har du riktig abonnement, vil du kunne få de hastigheter du her beskriver, men kun dersom du er tilnærmet alene og svært nære basestasjonen. Vi ønsker derfor ikke å forventningsstyre mot teoretiske makshastigheter, men mer de reelle hastigheter du som kunde kan forvente å få. Hilsen Bjørn.
  Besvart: 11. okt. 2012 11:42
 18. Dekning

  Spørsmål fra FLT:

  Hvor ble det av løftet om at når Telenor åpnet sitt LTE nett så skulle det åpnes for hele landet samtidig? Det var jo derfor dere har ventet så lenge med å åpne nettet....?

  Svar:
  Vi har aldri meg bekjent sagt eller lovet at hele Norge skal få 4G dekning ved åpningen. Når vi for flere år siden fortalte at 4G ville åpnes i 2012, var vi trygge på at 4G på 800 båndet ville være lansert. Som kjent har utlysningen av disse frekvensene latt vente på seg og er pr dags dato fremdeles ikke klare. Hilsen Bjørn.
  Besvart: 11. okt. 2012 11:44
 19. Mobiler

  Spørsmål fra kim:

  Hei!

  Når vil 4G funke på mobiler? Vil det funke på alle 4G mobiler?

  Svar:
  For at du skal ha tilgang på 4G må du være i et område hvor 4G er bygget ut og din mobil, USB modem eller ruter må støtte 4G. Vi tror svært mange kunder vil oppleve 3G som mer enn godt nok, og du som kunde bør ikke nødvendigvis forholde seg til om du har 3G eller 4G men sørge for at utstyret ditt støtter de teknologier som vi til enhver tid tilbyr. Da får du den beste hastigheten som er tilgjengelig der du til en hver tid befinner deg. Hilsen Bjørn.
  Besvart: 11. okt. 2012 11:48
 20. 4G

  Spørsmål fra Henrik:

  Hei,

  Kommer 4G til Tønsberg og omegn ?

  Mvh

  Henrik

  Svar:
  Ut i fra hva jeg vet idag, vil Tønsberg få 4G dekning ila 2013. Hilsen Bjørn.
  Besvart: 11. okt. 2012 11:49
 21. Lofthus

  Spørsmål fra anonym:

  Må bare spørre, hvorfor er Lofthus med blant de første stedene som får 4G? :)

  Svar:
  Vi har ønsket å teste ut 4G på 2 hoteller i Norge. Det ene er Ullensvang hotell i Lofthus (Hardanger), det andre er Choice sitt Quality Hotel Expo på Fornebu i Bærum.
  Besvart: 11. okt. 2012 11:51
 22. Moss?

  Spørsmål fra Fredrik:

  Hva med Moss?

  Svar:
  Planen pr idag er at også Moss får 4G i løpet av neste år. Hilsen Bjørn
  Besvart: 11. okt. 2012 11:52
 23. Hvordan blir det med 800mhz?

  Spørsmål fra Tore:

  ville vært spennende og høre om det er tenkt på og satse på det,er ikke alle som bor 100 meter fra senderen og har lyst på 4g :) (distriks norge)

  Svar:
  Planene er er omfattende, men svært mye er avhengig av hvilke frekvenser vi får og konsesjonskrav knyttet til de forskjellige frekvens blokkene. Kan dessverre ikke gi deg noe mer eksaks svar før utlysningen og tildelingen har funnet sted i 2013. Hilsen Bjørn
  Besvart: 11. okt. 2012 11:54

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen