Får ikke avsløre hvem som stopper YouTube-filmene

Google tapte i retten, må anonymisere nedtakelsesordrene.

Google-eide Youtube har hatt en heller dårlig dag i det tyske rettsaparatet, og risikerer nå millioner av euro i bøter, daglig. Feiden de er inne i går helt tilbake til 2010. Den tyske rettighetsorganisasjonen GEMA mente Google drev villedende informasjonsspredning og ikke betalte for videoene GEMA forvaltet rettighetene til.

GEMA representerer tyske opphavsrettshaveres film og musikk, og har som oppgave å hindre at verkene blir lagt ut på nett uten samtykke.

Ville ha betalt

De krevde at Google betalte en avgift for hver viste Youtube-video, noe de nektet å gjøre. I 2012 gikk derfor GEMA til sak mot Google for å få blokkerte alle YouTube-videoer som inneholdt kopibeskyttet materiale.

Retten beordret deretter Google å blokkere alle organisasjonens videoer i Tyskland, noe de etterfulgte – etter sigende for godt.

Blokkeringen dro nemlig med seg mange uskyldige videoer, og anga dessuten GEMA som den store syndebukken for hvorfor mange videoer gikk i sort over natten. 

Enorm bot

Kort tid etter haglet beskyldningene fra et frustrert tysk folk mot GEMA, som alle ga de skylden for at svært mange YouTube-klipp nå var utilgjengelige. 

Rettighetsorganisasjonen ønsket kun at YouTube betalte avgift på lik linje med andre tjenster, og tok atter en gang saken til retten da de også mente deres omdømme led av Googles relativt offentlige uthenging.

Denne uken la domstolen frem sin dom i saken, og om ikke Google anker må de regne med å endre praksis ganske brennkvikt. Dommen befaler nemlig at YouTube heretter ikke har lov til å fortelle hvilken organisasjon som krever innehold fjernet, og må betale opptil 250 000 euro i bot for hver video som strider mot domsavsigelsen.

Ulovlig nedlasting er ikke lenger størst:
YouTube og Netflix står for halve nettrafikken »

(Kilde: Torrent Freak)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen