Test

Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer

”Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer” er en av de få oppfølgerne som er bedre enn originalen. Den er mer voksen, morsommere og benytter seg av en ny stjerne i blankpusset sølv. Det betyr likevel ikke at den er noe god. Filmen tar plass helt der oppe, sammen med den første Fantastic Four-filmen, simpelthen som en av de dårligste tegneseriefilmatiseringene i manns minne.

Mye flott posering fra The Silver Surfer. Det som kommer ut av kjeften høres også
Mye flott posering fra The Silver Surfer. Det som kommer ut av kjeften høres også "modellaktig" ut.

Hjelp, vi skal feire bryllup

Mr. Fantastic (Ioan Gruffudd), The Thing (Michael Chiklis), The Torch (Chris Evans) og Inflatab… jeg mener Invisible Woman (Jessica Alba) har større økonomisk armslag enn sist, men sliter allikevel med sitt da vi møter dem i denne oppfølgeren – eller vent litt, The Thing er stort sett bare lykkelig sammen med sin blinde skulptørkone Alicia. Mens Mr Fantastic og Invisible Woman planlegger sitt storslagne bryllup, er The Torchs narsissisme i ferd med å sette fyr på den fantastiske gjengen.

Samtidig surfer den mystiske skapningen ”The Silver Surfer” rundt på jorden og lager trøbbel både for japanske fiskere og turister i Egypt. I tillegg klarer den sølvglinsende energikula på mystisk vis å puste liv i den døde superskurken Viktor Von Doom (vanskelig å unngå en kriminell løpebane med det navnet…). Dr. Doom kontakter de fantastiske fire med et for-godt-til-å-være-sant-tilbud om å fakke surfeskurken. Den briljante dommedagsprofessoren har selvfølgelig andre planer.

Fantastisk naivt

Tilbake i 1965, i amerikanske tegnseriers sølvalder, ble brullyppet mellom Mr. Fantastic og Invisible Woman regnet som en betydningsfull happening innefor tegneserieverden. Nå, over 40 år senere, føles det hele litt som restemat fra en tid der tegneserier i hovedsak ble lest av neseplukkende barn eller nerder på sosialtrygd. Det har mistet litt piffen for å si det med andre ord. For igjen å omformulere meg: jeg gir fullstendig faen. Det er frem og tilbake med forskjellige klisjeer av typen ”skal vi flytte ut på landet og danne en familie, eller skal vi fortsette å redde verden fra ondskap?”. Istedenfor å tenke nytt har manusforfatterne av ”The Silver Surfer” hentet inspirasjon fra såpeglatte plottlinjer fra 60-tallet. Det hele føles hjelpeløst utdatert ut.

Plastikk er stikkordet her.
Plastikk er stikkordet her.

”Rise of the Silver Surfer” er ikke en ulidelig film. Man kan la seg underholde av de tørre ordspillene og de sarkastiske kommentarene som naturlig nok blir et komisk knutepunkt når man har å gjøre med helter med sære superkrefter. Tenk deg vitser av typen ”haha, jeg lurer på om hjernen din er laget av stein” eller ”er alle kroppsdelene dine like elastiske”. Det er sånn passe morsomt, men så kommer sølvsurferen og ødelegger stemninga med sine selvhøytidelige ”visdomsord” og seriøse taler. Han serverer selvfølgelig også en moralsk godbit på slutten som kunne ha fått den mest hardbarka tegneserieentusiasten til å kjæle med kjøttkniven.

Stan Lee, derimot, er ikke den som tar seg selv særlig alvorlig. Han bruker pensjonisttilværelsen sin til å spille artige cameo-roller i filmer basert på sine egne universer. Det er jo nærmest litt guddom-aktig. Her prøver han desperat å delta på superhelt-brullypp i filmens morsomste lille øyeblikk.

Konklusjon

”Rise of the Silver Surfer” er bedre enn forgjengeren, likevel ganske ubrukelig. Filmen går på tomgang i en og en halv time med drøvtygde vitser vekselvis med seriøse sannheter presentert av en sølvlakert fyr på et surfebrett. Plottet er klippet og limt fra en tid der tegneserier presenterte naive problemstillinger – det gir en lei smak på denne fireretters middagen.

Fantastic Four: Rise of the Silver Surfer   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen