De fleste mobilvirus i dag er skrevet for Symbian-telefoner.

Fant sikkerhetshull i Symbian-telefoner

Mobilvirus i dag

Per i dag finnes det rundt 400 mobilvirus der ute. De aller fleste av disse er rettet mot Symbian-telefoner me S60-grensesnittet.
Selv om trusselbildet selvsagt ikke er i nærheten av det samme som for datamaskiner, er er det verdt å ta forholdsregler dersom du eier en smarttelefon.
Det viktigste grepet du kan gjøre for å sikre deg mot mobilvirus, er å være kritisk til alt du laster ned fra internet eller mottar fra andre mobiltelefoner. Har du mottatt en installasjonsfil du ikke vet hva inneholder, må du aldri finne på å installere den på telefonen, selv om du er av den nysgjerrige typen.

En av ulempene med at mobiltelefoner er blitt i stand til å kjøre stadig mer avansert programvare, er at det samtidig har blitt mulig å lage programmer som skader telefonenen din.

Sikkerhetsselskapet F-Secure avdekket nylig et sikkerhetshull i smarttelefonplattformen Symbian. Med en ny metode kan mobilhackere få uautorisert tilgang til mobiltelefoner med Symbian OS, gjennom telefonens filsystem som ellers er beskyttet. Med denne tilgangen kan hackerne fritt gjøre endringer i systemet, som å installere ondsinnet programvare.

Den nye metoden skiller seg ut fordi Symbian-telefoner nå kan hackes uten eksterne enheter eller spesielle kunnskaper. Alt som trengs er at et program som er fritt tilgjengelig på nettet lastes ned til telefonen. F-Secure har imidlertid ikke registrert noen tilfeller der metoden har blitt brukt.

Får du slike meldinger uoppfordret er det lurest å slette dem.
Ukjent avsender? Da sletter du denne!

– Få trenger antivirusprogrammer

Selv om virustrusselen gradvis øker, mener norgesansvarlig i F-secure, Dag Arne Jerstad, at antivirusprogramvare vil være overflødig for de fleste, så lenge man bruker sunn fornuft.

– Nei, den vanlige gjennomsnittsbrukeren trenger strengt tatt ikke antivirusprogramvare. Det holder å ta forholdsregler og å være kritisk til nedlastet programvare. Skal man laste ned spill og nytteprogrammer, bør man for eksempel kun benytte seg av anerkjente tjenester. Du må heller ikke finne på å installere programmer du har mottatt, men ikke vet hva er, av ren nysgjerrighet, sier Jerstad til Amobil.

Redd for virus?

Bedrifter er imidlertid mer sårbare, ettersom de ansatte ofte får utdelt avanserte telefoner med både kundelister og annen sensitiv informasjon. Dersom noen har som mål å avlytte en telefon, skal det ikke mer til enn å levere tilbake en mistet telefon med lyssky programvare ferdig installert.

– Når du tenker på hvor mange telefoner som blir lagt igjen i taxier, på flyplasser, og andre steder, vil det nok for bedrifter være verdt å vurdere antivirusprogramvare i bedriftstelefonene, sier Jerstad.

Se opp for spionprogrammer

De farligste programmene du kan få på mobiltelefonen din, med hensyn til sensitiv informasjon, er såkalte spionprogrammer. Vi skrev allerede for to år siden om programmet Flexispy, som er fritt tilgjengelig for alle som har internett.

– Dersom dette programmet installeres på en Symbian-telefon, vil uvedkommende få tilgang til telefonen, og kan blant annet lese tekstmeldingene dine. Det er også mulig å ringe opp den infiserte telefonen og avlytte rommet den befinner seg i, forklarer Jerstad til Amobil.

Det er imidlertid ikke slik at du risikerer å bli avlyttet, dersom du har tatt forholdsregler, og ikke lagt fra deg telefonen uten tilsyn. Programmet eksisterer foreløpig ikke i en "maskert versjon", også kjent som trojaner.

– Nei, det er foreløpig ikke funnet noen versjoner av spionprogrammet som er gjemt i spill eller annen programvare, så programmet må installeres bevisst. Det er likevel lurt å være forsiktig. Dersom sjefen tar seg noen pils for mye på julebordet vil det ikke ta mange sekundene for utro tjenere å installere programvaren på telefonen.

Stadig mer intelligente virus

Selv om det oftest krever uforsiktighet fra mobileieren selv, finnes det ondsinnede programmer som finner veien til mobiltelefonen på stadig mer utspekulerte måter.

– Det mest intelligente viruset per i dag heter Commwarrior. Dette sender seg selv til kontakter du har i adresseboken din, i form av en MMS-melding. Når folk får meldinger fra venner og kjente, er de langt mer tilbøyelige for å installere vedlagte filer, sier Jerstad.

Comwarrior holder også kontroll på når på døgnet du er aktiv. Om natten sender det seg selv via MMS-meldinger, mens det på dagtid kan slå over til Bluetooth-overføring, og dermed infisere telefoner på bussen eller andre offentlige steder.

(Kilder: F-Secure)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen