Fant seg selv på nett
Teknofil

Fant seg selv på nett

Det er vanskelig å ikke havne på nett i våre dager. Det er ikke få som legger ut informasjon om seg selv, men det hender også at informasjon legges ut av andre som ikke er helt heldig.

Slik fjerner du uønsket informasjon fra nett.

Fant seg selv på Facebook
Atle Tanum, som jobber som inspektør ved en ungdomskole i Sola tok kontakt med Teknofil da en av elevene ved han skole opplevde at det var opprettet en profil i hennes navn på nettsamfunnet Facebook. Eleveen hadde ikke anelse om hvem som hadde laget profilen, men hadde tilsynelatende hatt kontakt med flere venner via profilen.

- Profilen ble lagt opp for en uke siden og jenta fikk vite om profilen i går da venner av henne kommenterte den. Selv ønsket hun ikke å ha profil på Facebook, men fan ut at noen allerede hadde lagt til flere venner på nettsamfunnet, forteller Tanum Teknofil.


Tanum fant fort ut hvem som hadde lagt ut profilen. I dette tilfellet var det en klassekamerat av jenta. Ved hjelp av Teknofil har nå Tanum fått slettet profilen fra Facebook. Han vil nå ta saken videre med ungdommenes foreldre.

- Denne saken løste seg heldigvis raskt og dette var i utgangspunktet ikke vondt ment fra eleven som opprettet den falske profilen. Men vi ser helt klart at mange elever er svært ubetenksomme når de bruker nettet. Vi er opptatt av å formidle ovenfor elevene at de må tenke før de handler, men vi ser ofte at det havner veldig mye informasjon på nett som ikke har noe der å gjøre. For eksempel legger de fort ut flere titalls bilder hvor kanskje kun et par egentlig er interessante for omverdenen, påpeker Tanum.

Fjerning kan være vanskelig
Selv jobber han hardt for å få elevene ved sin skole til å tenke mer kritisk over hvordan de oppfører seg på nett, men det er ikke alltid like lett. Mange vil trolig angre på ting de legger ut senere eller oppleve at andre legger ut uønsket informasjon om dem selv. Personvernkommisjonen leverte i forrige uke rapport om sitt arbeid og de anser nettbruk som ungdom og hjelp til å fjerne uønsket materiale fra nett som et viktig fokusområde for fremtiden.

- I dette tilfellet var de svært heldige, å få fjernet materiale fra Internett kan ofte være veldig vanskelig, forteller Inge Carlén til Teknofil.

Vil ha egen slettetjeneste
Han har jobbed mye med ungdom og Internett blant annet gjennom LNU, og var med i Personvernkommisjonen. Personvernkommisjonen la i sin rapport frem et forslag om å få på plass en tjeneste som kunne hjelpe folk å få fjernet uønsket materiale fra Internett, både materiale de har lagt ut selv og som andre har lagt ut om den.

- Det kan ofte være veldig vanskelig å få fjernet materiale fra Internett. I dette tilfellet hvor de enkelt fikk tilgang til brukernavn og passord på profilen er et eksempel på den enkleste og beste løsningen. Uten dette måtte de gått veien om Facebook sin administrasjon, noe som ikke ville vert like enkelt. På andre nettsteder kan slike prosesser være enda vanskeligere og det er vanskelig å ta slike saker for retten. Vi ønsker derfor at det opprettes et lavterskeltilbud med kompetente personer som kan hjelpe til å kontakte personer som er ansvarlige for nettsteder og andre innstanser for å få fjernet innhold på nettet, forteller Carlén til Teknofil.


Selv har han ingen formening om hvor ofte det legges ut uønsket materiale på nett, eller hvor hyppig en slik tjeneste ville blitt brukt. Han mener det burde utføres en undersøkelse av nettopp dette.

- Vi ser helt klart klare tegn på at såkalt e-mobbing, mobbing via blogger, nettsamfunn og andre nettsteder, forekommer stadig hyppigere, påpeker Carlén.

Stort problem for de det gjelder
I Personvernkommisjonens rapport foreslås det at for eksempel Datatilsynet kan ha ansvaret for en slik tjeneste. Ifølge Datatilsynet selv får de per idag få henvendelser av denne sorten, men mener likevel en slik tjeneste vil kunne være nyttig.

- Vi får få henvendelser angående akkurat slike typer saker, men det kommer trolig av at de fleste av disse sakene løses lokalt, da det ofte er personer i nærsamfunnet som legger ut den uønskede informasjonen. Det er også mulig at de færreste vet at de kan henvende seg til oss angående slike saker. Men vi vet at konfliktrådet har et økende antall saker som dette. De som opplever å få spredd uønsket informasjon om seg selv på nett opplever uansett dette som svært problematisk, forteller informasjonsdirektør Ove Skåra til Teknofil.


Selv støtter han opp om forslaget om å opprette en slettehjelp som kan gi praktisk bistand og som kjappere kan få fjernet informasjon på nettet som folk ikke ønsker skal være der.

- En slik tjeneste vil kunne være svært viktig for de som opplever dette, påpeker Skåra.

Slik kan du selv gå frem
Foreløpig er en slik tjeneste kun på planstadiet, men Atle Tanum og hans elev hadde utvilsomt hatt bruk for en slik hjelp i deres tilfelle. Heldigvis løste den saken seg raskere enn det han selv fryktet. Men det er samtidig ikke alle ungdommer som våger å ta kontakt med foreldre eller andre voksne når de støter på slike problemer. Heller ikke alle voksne vet hvor de skal går når de opplever slikt.

Teknofil har derfor satt opp denne enkle guiden til hvordan du kan få fjernet uønsket informasjon på nett.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen