Fant over 100 år gammel flaskepost
Teknofil
(Bilde: Marianne & Horst Winkler)

Fant over 100 år gammel flaskepost

Var opprinnelig en del av et vitenskapelig eksperiment.

Da den pensjonerte postarbeideren Marianne Winkler oppdaget noe rart i sjøkanten på den nordfrisiske øya Amrum, like sør for Danmark, hadde hun neppe noen anelse om hvor spennende funnet kom til å være.

Det viste nemlig seg at det hun hadde oppdaget, var en over hundre år gammel flaskepost. Dette skriver The Telegraph.

Forsket på Nordsjøen

Ikke bare det, men flaskeposten stammer ikke fra en tilfeldig person som tenkte det kunne være moro å kaste en beskjed på havet. I stedet var den en del av et vitenskapelig eksperiment.

George Parker Biddle.
George Parker Bidder. Foto: Marine Biology Association

Mellom 1904 og 1906 sendte den engelske forskeren George Parker Bidder ut 1020 flaskeposter i nordsjøen. Målet var å studere strømningene i sjøen, ved å rett og slett finne ut hvor flaskepostene havnet.

Ifølge The Telegraph resulterte forsøket i at Bidder og kompanjongene hans ved Marine Biological Association i Storbritannia klarte å bevise at dypvannsstrømmen går fra øst til vest i Nordsjøen.

Flaskepostens innhold var et postkort og instruksjoner på engelsk, tysk og nederlandsk, som instruerte finneren til å fylle inn informasjon om når og hvor de fant flasken, og sende postkortet til Marine Biological Association. Belønningen var én shilling.

Fulgte instruksjonene

Marianne og ektemannen Horst fulgte instruksjonene i flaskeposten, og Marine Biological Association ble ikke overraskende veldig begeistret da de mottok kortet.

Flaskeposten, før flasken ble knust for å få ut brevet.
Flaskeposten, før flasken ble knust for å få ut brevet. Foto: Marianne & Horst Winkler

Nå regner de med at dette er en offisiell verdensrekord, ettersom det må være minst 108 år siden flaskeposten ble satt ut. De har kontaktet Guinness rekordbok, der den forrige rekorden er på 99 år og 43 dager.

Det var en flaskepost fra et liknende eksperiment i 1914, som havnet i nettet til en tråler i 2013.

Og ja, Marianne og Horst fikk sin shilling som belønning fra organisasjonen. Den måtte riktignok kjøpes på eBay først, ettersom slike ikke er så vanlige lenger.

En eldgammel kommunikasjonsform

Den første flaskeposten nevnt i historien, ble sluppet ut omkring 310 før Kristus, av den greske filosofen Theophrastus. Hans mål var å bevise at Middelhavet ble dannet av vann som strømmet inn fra Atlanterhavet.

Kapitänleutnant Odo Loewe sendte ut flaskepost fra zeppelineren L-19, før den havarerte og alle ombord døde.
Kapitänleutnant Odo Loewe sendte ut flaskepost fra zeppelineren L-19, før den havarerte og alle ombord døde. Foto: Library of Congress

I årenes løp har flaskeposter ved flere anledninger blitt brukt av mennesker i havsnød eller strandet på øyer, for å be om hjelp eller sende beskjeder i tilfelle de ikke overlever.

Den flaskeposten som har vært lengst i sjøen før den ble funnet (selv om den ikke offisielt holder verdensrekorden), skal ha blitt sendt ut av  den japanske sjømannen Chunosuke Matsuyama i 1784.

Han og mannskapet på 43 menn ble sittende fast på ei øy i Stillehavet, og håpte at noen ville finne flaskeposten slik at de kunne bli reddet.

Flaskeposten ble funnet, men dessverre for Matsuyama og mannskapet var det litt for sent. Den ble nemlig skylt i land i 1935, 151 år senere. Utrolig nok havnet den ved landsbyen der Matsuyama i sin tid ble født.

Man har til og med sendt slike flaskeposter fra luften. Da den tyske zeppelineren L-19 havarerte på vei tilbake fra et bombetokt over England under første verdenskrig, rakk mannskapet å kaste ut flaskeposter med beskjeder til både familie og overordnede.

Dette er ikke akkurat en tradisjonell flaskepost, men ...
Hør lydene som NASA sendte ut i verdensrommet i 1977 »

(Kilde: The Telegraph)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen