"Falske" megapiksler?

Man skulle normalt tro at dersom man mangedobler et bildes størrelse vil også hver piksels størrelse mangedobles like mye og man får tilsvarende dårligere bildekvalitet, men det er ikke nødvendigvis tilfelle. Det finnes programvare på markedet i dag som analyserer bildet og bruker ulike teknikker for å optimalisere kvaliteten på forstørrelsen. Men fungerer de i praksis?

Akam har tatt for seg fire forskjellige programmer som har forskjellige utgaver av denne funksjonen. Vi plukket et bilde av en lundefugl, reduserte bildet til en brøkdel av størrelsen og forstørret så samme utsnitt av dette bildet med alle de fire programmene. Til slutt sammenlignet vi dem med det originale bildet som kom rett fra RAW-filen. Nederst på denne siden kan du laste ned bildet, slik at du selv kan teste de ulike programmene på det samme bildet som vi har brukt.

Vi gjør oppmerksom på at vi ved 2x forstørrelse forstørrer hver side fra henholdsvis 2184 til 4368 piksler og 1456 til 2912 piksler, altså mener vi fire ganger det totale pikselantallet. Ved 4x er tallene henholdsvis 1092 til 4368 og 728 til 2912 piksler, eller 16 ganger det totale pikselantallet.

Vi har også sett på ting som pris, brukervennlighet og filstørrelse, selv om vår hovedfokus selvsagt ligger på bildekvalitet i denne testen.

Alternativ tekst mangler
Foto: © Are Thunes Samsonsen
Klikk på bildet for full størrelse

For de spesielt interesserte ble bildet tatt med et Canon EOS 5D med et Canon EF 70-300mm f/4.5-5.6 DO IS USM objektiv, på 300mm f5.6 1/45 sek 400 ISO.

Vi påpeker at dette bildet kun legges ut for privat testbruk og at man ikke kan bruke dette eller andre i denne artikkelen på annen måte uten skriftlig tillatelse fra fotografen.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili Fri Data


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen