Fakta om T9

T9-ordlistene blir utviklet av det amerikanske selskapet Tegic Communication, som er et underselskap av American Online (AOL). T9 er blitt solgt på lisens til mobilselskaper siden konseptet ble lansert i 1995. T9 blir i dag brukt på mer enn 800 mobiltelefoner verden over, og finnes på 57 språk.

T9 er en forkortelse for ”Tekst på 9 taster”. Ordlistene benytter seg av såkalt prediktiv skriving, det vil si at programmet gjetter seg fram til hvilket ord vi skal skrive, ut i fra mulige ordsammensetninger med de tastene man trykker på.

Med T9 trenger du bare trykke én gang på hver tast, så skal ordlista forstå hvilket ord du vil skrive. Du taster for eksempel bare 7474 hvis du vil skrive Siri. Uten ordliste er dette langt mer krunglete, der du må taste 7777444777444. Du må altså trykke ni ganger mer bare på et kort ord som dette.

Ordlistene utvikles ved innsamling av et stort utvalg skriftlig materiale fra aviser, blader og internett. Materialet blir så grundig analysert, og det blir kartlagt hvilke ord som blir brukt og hva som går oftest igjen.

Først etter materialet er innsamlet og analysert, blir det trukket inn folk som har språket som morsmål. De tester ordlista og sjekker at viktige ord ikke mangler. De kan også endre på rekkefølgen ordene kommer opp i, hvis den virker ulogisk. I tillegg lager de en liste over banne- og skjellsord som blir fjernet fra lista.

T9 innrømmer at enkelte mobilprodusenter har bedt dem om å fjerne en del ord fra databasene, for at ordlista ikke skal være i konflikt med sensur i enkelte land.

Ifølge Tegic Communication finner T9 det riktige ordet i 95 prosent av tilfellene.

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen