Fakta fra mobilverdenen

Det har skjedd mye rart i mobilverdenen iløpet av årenes gang. Her er en blanding av nyttige og unyttige fakta du muligens ikke visste fra før.

1. Den første "mobiltelefonen" ble demonstrert i 1892

Den amerikanske melonbonden Nathan B. Stubblefield demonstrerte allerede i 1892 den første trådløse stemmeoverføringen mellom to enheter. Ti år senere viste han frem en sender som overførte stemme og musikk til fem forskjellige basestasjoner innenfor en radius på åtte kilometer.

R380 var den første Symbian-telefonen.
R380 var den første Symbian-telefonen.

2. De fleste mobiltelefoner har to batterier

Har du lurt på hvordan telefonen kan holde styr på dato og klokkeslett, selv om den har ligget avslått i flere dager? Svaret er enkelt: De fleste telefoner har et eget batteri som holder tidsinformasjonen oppdatert, selv om telefonen ser ut til å være helt død. Dette er for øvrig den samme metoden som brukes i datamaskiner.

3. Ericsson først med Symbian

Selv om Nokia er den desidert største produsenten av Symbian-modeller, var den finske giganten sent ute med å lansere sin første smarttelefon. Den første Symbian-modellen ble sluppet på markedet i 2000, og het Ericsson R380. Dette skjedde to år etter at Symbian ble stiftet.

Nintendo Magasinet hadde ingen tro på små fargeskjermer.
Nintendo Magasinet hadde ingen tro på små fargeskjermer.

4. Sony Ericsson laget den første MMS-telefonen

I dag har omtrent alle telefoner på markedet støtte for MMS. Den første modellen med denne teknologien er en modell mange tenker tilbake på med stjerner i øynene: Sony Ericsson T68i. Dette var for øvrig også den første telefonen som ble laget i samarbeid mellom Sony og Ericsson, og er en oppgradert utgave av Ericssons T68.

5. "Ingen" trodde på fargeskjermer

Det er ikke mer enn 15 år siden folk flest så på fargeskjermer som helt urealistisk i mobiltelefoner. Det nå nedlagte Nintendo Magasinet knuste i ett tilfelle en innsenders drøm om en Game Boy med fargeskjerm, ved å forklare at et slikt produkt ville bli altfor stort til å ta med seg ut av huset. I dag kan du smette 85 grams telefoner med 16,7 millioner farger ned i bukselommen.

6. Magneter kræsjer Sony Ericsson-telefoner

Vi fant ved en ren tilfeldighet ut at du kan fryse programvaren i flere av Sony Ericssons modeller, ved å holde en magnet mot telefonen. Nytteverdien av dette er muligens ikke den helt store, og vi har heller aldri funnet ut hvorfor dette skjer.

7. Den første ringetonetjenesten kom i 1998

Den finske operatøren Radiolinja var først ut med å tilby nedlastbare ringetoner til mobiltelefoner. Brukerne kunne lage ringetonene selv via operatørens hjemmesider, for så å sende dem til mobiltelefonene i form av en SMS.

8. Det lengste mobilkastet noensinne

I Finland arrangeres det årlig verdensmesterskap i mobilkasting. Den regjerende rekordholderen heter Tommy Huotari, og fikk tittelen i 2007, etter et kast på 89,62 meter. Til sammenligning er den norske rekorden i spydkast 91,59 meter, og er satt av Andreas Thorkildsen.

(Kilder: CRN, How Stuff Works, Wikipedia)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen