Illustrasjonsbilde.
Teknofil
Illustrasjonsbilde. (Bilde: YouTube)

Fakket fyllekjørere med drone

Ungdommene gjemte seg i kornåker, men til ingen nytte.

Det blir vanskeligere og vanskeligere å komme unna med det i dagens samfunn hvis du gjør noe ulovlig. Nå har politiet flere steder i verden også begynt å ta i bruk droner i bekjempelsen av kriminalitet, skriver Engadget.

I Grand Forks i den amerikanske delstaten Nord-Dakota stoppet politiet nylig fire ungdommer for mistanke om fyllekjøring. Guttene, som var under 21 år gamle og dermed ikke hadde lov til å drikke alkohol, flyktet ut i en kornåker for å gjemme seg. Den taktikken ville kanskje fungert før, men i dette tilfellet kunne politiet ta i bruk et effektivt virkemiddel: en Qube-drone.

I løpet av tre minutter var den første av ungdommene funnet, og drøye 20 minutter senere tok de en til. De to siste mistenkte ble fakket senere på kvelden.

Nyttig verktøy for politiet

Grand Forks er en by med rundt 50 000 innbyggere ved grensen til Canada. Ifølge The Guardian har politiet de siste 18 månedene utført flere operasjoner hvor de har brukt droner. I de fleste tilfellene har det vært snakk om mindre trafikkforseelser.

I ett tilfelle kunne de i jakten på to innsatte som hadde rømt fra et fengsel konstatere at de ikke gjemte seg i en stor kornåker, noe som frigjorde politiets ressurser. I et annet tilfelle kunne de ved hjelp av en drone bekrefte at en antatt voldtektsmann hadde mulighet til å observere ofrene fra boligen sin. Det ble brukt som bevis i rettsaken mot vedkommende.

I videoen under ser du hvordan Qube ser for seg at dronen deres skal kunne brukes i jakten på en væpnet mistenkt:

Greit, så lenge det ikke rammer deg selv?

The Guardian skriver at 9 av 10 innbyggere i Grand Forks gir sin fulle støtte til at politiet skal kunne bruke droner i enkelte tilfeller. Dette har kommet frem i spørreundersøkelser. Spesifikt gjelder det gisselsituasjoner, leting etter savnede barn, i katastrofetilfeller, jakten på kriminelle og overvåking av grensen til Canada eller Mexico.

Derimot trakk de fleste tilbake sitt samtykke når det gjaldt overvåkning av trafikken, eller andre situasjoner der de selv risikerte å bli tatt i å gjøre noe ulovlig. Kun 58 prosent var enige i at droner burde kunne brukes til å fakke folk som bedrev jakt eller fiske uten løyve.

– Folk har en tendens til å bli litt mindre ivrig på ideen når det treffer nærmere hjemme, sier styreleder Thomasine Heitkamp i dronekommitéen som har utført undersøkelsen til The Guardian. 

Nei til alkohol- og take-away-droner

I den samme spørreundersøkelsen kom det frem at 80 prosent var imot alkoholleveranser via droner. Take-away-mat via droner var 60 prosent av respondentene fra Nord-Dakota-distriktet imot.

For pakker levert av for eksempel Amazon eller Fedex var 40 prosent imot, mens 30 prosent svarte at de var for slike droneleveranser. Det tyder vel på at det også finnes mange som ikke har gjort seg opp noen klar mening om saken.

Hvilke regler synes du bør gjelde for bruk av sivile droner? Si din mening i kommentarfeltet!

Nå kommer action-dronene
Selvstyrte droner følger etter deg og filmer fra luften »

(Kilder: The GuardianEngadget)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen