Facebooks nettfly kan bli stort som en jumbojet
(Bilde: Titan Aerospace)

Facebooks nettfly kan bli stort som en jumbojet

Flybåren Internett skal prøve vingene allerede til neste år.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Tidligere i år ble det kjent at Facebook-gjengen og samarbeidsprosjektet Internet.org ville sørge for nettilkobling fra oven – herunder ved å benytte seg av dronefly.

Enn så lenge har dog planene vært nokså svevende.

Men nå ser det ut til at drømmen om Internett fra skyene bokstavelig talt begynner å få luft under vingene. Ved konferansen Social Good Summit i New York kunne nemlig utviklingssjef Yael Maguire ved Facebooks Connectivity Lab fortelle at han håpet å ha testdroner på vingene i løpet av neste år.

Og det er ikke småtterier som skal sveve rundt der oppe heller. Ifølge Maguire kunne de ubemannede flyene visstnok ende opp med å bli like store som en Boeing 747. Da snakker vi i så fall om en lengde og vingespenn på nærmere 70 meter – noe som er langt unna dronefly som vi kjenner dem.

Men det vil naturligvis på langt nær veie like mye. Maguire kunne fortelle at en av de nåværende designene har en lengde på en seks-syv billengder, men ikke veier mer enn fire bildekk.

Der lufta er for alle

De soldrevne dronene skal etter planen fly i en høyde på mellom 60 tusen og 90 tusen fot, noe som tilsvarer mellom 18 og 27 tusen meter over havet. I tillegg til at det er lite vær å snakke om i den høyden, er det heller ingen kommersiell lufttrafikk og ingen strenge luftfartsregler å forholde seg til.

Men ikke alt er solskinn riktig ennå – teamet er bekymret for at det også vil innføres regler for denne høyden, noe som kan lage problemer i ettertid. Videre er det en regel som går på at en droneoperatør kun kan styre én drone av gangen, mens Maguire heller ser for seg at én operatør skal kunne styre opp til hundre droner.

I tillegg til selve droneflyene, er det også mye annen teknologi som skal på plass før Internet.org-initiativet – som for øvrig har selskaper som Samsung, Qualcomm, Nokia, Ericsson og MediaTek i ryggen – kan levere Internett til uoppkoblede strøk i Latin-Amerika, Afrika og Asia.

Men skulle neste års droneforsøk være vellykkede, håper Maguire å være på plass i løpet av noen få år, senest i 2019.

Også Google er i vinden:
Internett via ballong >>>

Kilde: Digital Trends

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen