Facebooks nye VR-kamera ligner litt på en UFO.
Facebooks nye VR-kamera ligner litt på en UFO. (Bilde: Facebook)

Facebooks heftige VR-kamera filmer både opp, ned og rundt

«Facebook Surround 360» skal gi VR-innhold i ekstrem kvalitet.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Facebook har som kjent blitt en sentral aktør på VR-markedet i kraft av å være eieren av Oculus VR-selskapet, og nå utvider Facebook også porteføljen når det gjelder VR-relatert opptaksutstyr. bloggen sin har selskapet nemlig kunngjort en ganske imponerende VR-kamerarigg.

Riggen heter «Facebook Surround 360» og består, i likhet med en del lignende konsepter, av en rekke kameraer som skal fange inn alle himmelretninger.

17 kameraer

Surround 360 byr på 14 kameraer plassert horisontalt ved siden av hverandre, i tillegg til ett fiskeøyekamera på toppen og to kameraer på undersiden. Til sammen teller det altså 17 kameraer.

Riggen er beregnet på «ekte» VR, altså stereoskopisk 3D-video, som er grunnen til at Facebook benytter betegnelsen «3D-360» om konseptet sitt.

Sammen med selve kameraet skal Facebook også ha lagt mye arbeid ned i å utvikle algoritmer og programvare til riggen, som skal «sy» sammen bildene på en raskere måte enn tilsvarende produkter, og som skal gi sømløse bilder i høy kvalitet. 

Foto: Facebook

Takler helt opp til 8K

Designet skal være i stand til å eksportere video i både 4K-, 6K- og 8K-oppløsning for hvert øye. De to sistnevnte oppløsningene er mulig takket være den såkalte «Dynamic Streaming»-løsningen, som reduserer båndbreddekravene betraktelig ved at oppløsningene til VR-bildene justeres etter retningen man kikker i.

Det er verdt å merke seg at riggen ikke skal produseres og selges av Facebook selv. Derimot skal designet, som bygger på helt åpen kildekode, legges ut i detalj på nettstedet GitHub senere i år. Dersom det noen gang tilbys som forbrukerprodukt blir nok prisen ganske høy.

Flere detaljer finner du hos Facebook.

Vi har pakket opp VR-brillene HTC Vive: Det er mange deler, men oppsettet går ganske smertefritt »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen