Åpner «Internet.org» for utviklere
Åpner «Internet.org» for utviklere (Bilde: Facebook)

Facebooks gratis-internett åpnes opp for alle

Internet.org skulle gi internett til alle i hele verden, men fikk kraftig kritikk for å ikke respektere nettnøytraliteten. Nå snur Facebook.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

«Internet.org» er et initiativ ledet av Facebook, og en platform som skal gjøre Internett mer tilgjengelig for den store delen av verdens befolkning som ikke har tilgang på det i dag. En egen app og nettjeneste er lansert i en håndfull land i Afrika, Asia og Sør-Amerika, og via den skal personer som vanligvis ikke har råd til å bruke Internett, få tilgang til «gratis grunnleggende Internett-tjenester». Ifølge prosjektets hjemmeside har fokus i startfasen vært på informasjon, kommunikasjon og utdanning. Eksempler på dette er nettsider og -tjenester som Wikipedia, Facebook Messenger, UNICEF og lokale nyheter.

Siden Facebook kan bestemme hvilke tjenester «Internet.org» skal fokusere på og hvilke nettsider og tjenester som skal være gratis gjennom appen, er det mange som mener at det bryter med prinsippet om et nøytralt Internett. Appen ble lansert i India i februar, men etter bare to måneder meldte nettstedet Hufftington Post at flere Indiske nyhetsmedier trakk seg ut fra Facebooks initiativ, da de mener tjenesten bryter med nettnøytraliteten.

 

Vil du vite mer om hva nettnøytralitet går ut på? Les vår grundige gjennomgang her »

Åpner nå opp

For å møte denne kritikken har Facebook nå åpnet sin «Internet.org»-platform for alle som ønsker å utvikle innhold til «Internet.org». The Telegraph skriver at platformen vil være åpen for alle utviklere som møter visse retningslinjer, blant annet at innholdet må være tilgjengelig både på enkle mobiltelefoner (den gamle typen uten berøringsskjerm) og smarttelefoner. Innholdet må også kunne nås med «innskrenket» nettilgang.

Retningslinjene kan sees i sin helhet her, men kort oppsummert er de delt inn i tre hovedområder:

  1. Utforsk hele Internett: Tjenester skal ikke begrense tilgangen andre deler av Internett, men snarere oppfordre brukeren til å utforske nettet.
  2. Effektivitet: Tjenestene må fungere også ved lav båndbredde, og kan derfor ikke inkludere stemmesamtaler, video, filoverføring, høyoppløselige bilder eller mange bilder.
  3. Tekniske spesifikasjoner: Nettsidene må være optimalisert for bruk på smarttelefoner og «vanlige» mobiltelefoner, også ved lav båndbredde. For at mobilselskapene som «Internet.org» samarbeider med skal kunne tilby «zero-rating» (gratis data for bestemte tjenester) kan ikke nettsidene bruke JavaScript eller SSL/TLS/HTTPS. De fullstendige tekniske rettningslinjene kan du se her.

2/3 av verdens befolkning har ikke tilgang til Internett

Illustrasjon over hvilke deler av verden som har tilgang til Internett.
Illustrasjon over hvilke deler av verden som har tilgang til Internett. Foto: Internet.org

Ifølge hjemmesiden til «Internet.org» har to tredjedeler av verdens befolkning ikke tilgang til Internett, til tross for at 80 prosent har mobildekning der de bor. Derfor mener de at utfordringen ikke er manglende infrastruktur, men at folk ikke har råd til å bruke Internett, og ikke kjenner til nytteverdien av det.

– Nettnøytralitet og det å koble sammen alle i verden er to viktige prinsipper som kan – og må – sameksistere, sa Facebook-sjef og grunnlegger Mark Zuckerberg i en video i dag.

– Hvis en person får tregere tilgang til en video fordi mobiloperatøren deres krever ekstra betalt, så er det galt, og nettnøytralitetsregler burde forhindre det. [...] Men hvis en lokal fisker får tilgang til gratis Internett, som han vanligvis ikke ville hatt råd til, og det hjelper ham å selge mer fisk og forsørge familien, så er det bra, og vi burde ikke ha regler som forhindrer det, sier Zuckerberg videre i videoen.

Når stadig flere får tilgang til Facebook, får Facebook tilgang til flere brukere, og det er det de tjener penger på. Her kan du lese om hvordan »

(Kilder: Internet.org, Cnet, The Telegraph, Facebook)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen