Mark Zuckerberg, Facebooks grunnlegger, presenterte en rekke nyheter i går kveld.

Facebook ville «ta en Apple»

Skulle lage egen telefon, men lyktes ikke.

For omtrent ett og et halvt år siden, hadde Facebook store planer om å lag sin egen smarttelefon.

Mark Zuckerberg hadde håndplukket en gruppe med utviklere, som jobbet i et eget bygg - atskilt fra resten av de ansatte i Facebook. Det var kun de som jobbet nært med prosjektet som hadde tilgang til arbeidsplassen.

Målet var å gjøre som Apple - å bygge en egen mobiltelefon der både maskinvaren og programvaren var utviklet av samme selskap, nemlig Facebook.

To årsaker

Det ambisiøse prosjektet tok imidlertid slutt. Liz Gannes og Ina Fried i All Things Digital - et teknologinettsted som samarbeider med blant annet Wall Street Journal - har sett nærmere på Facebooks mobilprosjekt, og funnet ut at det var to hovedårsaker som gjorde at prosjektet ikke ble vellykket.

Den første årsaken skal ha vært kostnadene.

- Prosjektet gikk raskt utenfor Facebooks kompetansenivå, og inn i budsjetter som var umulige uten en børsnotering eller kanskje pengeinnsamling i milliardklassen, skriver Gannes og Fries i sin reportasje.

Jobber fortsatt med mobil

Den andre årsaken skal visstnok ha vært sjalusi innad i Facebook. Selskapet har alltid hatt en flat organisasjon, der alle bidrar på samme nivå.

- Det å ha en hemmelig gruppe, som jobbet fra en separat bygning, skapte mye interesse og sjalusi fra andre ansatte, sier flere kilder, ifølge All Things Digital.

Disse tingene bidro til at de som var involverte i prosjektet mistet troen - ettersom de begynte å frykte en maktkamp og at de ikke ville ha friheten til skape noe som virkelig kunne konkurrere med Apples iPhone.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen