Facebook vil la deg bestemme
Teknofil

Facebook vil la deg bestemme

Facebook fikk kraftig motbør da de for noen uker siden forsøkte endre sine brukervilkår for nettsamfunnet. Nå tar de helomvending og inviterer brukerne selv til å være med å skape nye regler.

Vil ha eget brukerråd
Ifølge Cnet la Facebook-sjef Zuckerberg frem de nye planene på en pressekonferanse i går. I stede for at Facebook selv skal fastsette reglene for hvordan nettsamfunnet skal operere skal nå brukerne selv være med. På en egen nyopprettet gruppe kan brukerne komme med innspill og forslag til nye brukervilkår, men Facebook vil også opprette et eget brukerråd som skal jobbe tett med Facebook.

- Det første rådet vil bestå av medlemmer som har kommet med de beste og mest konstruktive kommentarene til dokumentene som foreligger, fortalte Zuckerberg, ifølge Cnet News.

Facebook selv sier det nye initiativet kommer som en direkte følge av oppstyret som oppstod da Facebook selv forsøkte tre nye vilkår over sine brukere.


Forbrukerrådet skeptiske
Forbrukerrådet vil det kommende året sette fokus på nettopp brukervilkår ved forskjellige nettjenester. Rådgiver Hans Marius Graasvold har jobbet mye med nettopp dette. Da Teknofil tok kontakt hadde han ikke hørt om Facebooks nyeste utspill, men han er ikke umiddelbart begeistret over de nye planene.

- Erfaringsmessig har slike brukerråd i IT-sektoren fått lite påvirkningskraft og i noen tilfeller blitt holdt nærmest som gisler. Det er for all del viktig at de tar med brukerne selv i denne prosessen, men om rådet vil få noen reell påvirkning er jeg usikker på. Vi mener det er viktigere at Facebook toner flagg og legger frem klare forklaringer på hva som er deres formål og ønsker med nettsamfunnet. Så kan vi heller ta en diskusjon ut fra dette, sier Graasvold til Teknofil.


Vil Facebook beholde retten til å endre vilkår?
Et veldig viktig aspekt ved dagens brukeravtale er klausulen som gir Facebook rett til når som helst å endre vilkårene for siden. Graasvold er spent på om brukerne vil kunne påvirke denne.

- Denne klausulen er erfaringsmessig svært motstandsdyktig når den først er på plass og Facebook vil nok beholde denne. Samtidig er det nettopp denne som må fjernes om de nye planene skal ha noen reell effekt. Hvis ikke så vil vilkår, selv om de er skapt sammen med brukerne, kun kunne gi en illusorisk trygghet, påpeker Graasvold.

Om du selv vil delta i diskusjonen rundt Facebook sine nye brukervilkår kan du gå inn på denne Facebook-siden
. Facebook vil også etter hvert la brukerne få stemme over nye regelforslag. Denne avstemningen skal alle brukere kunne ta del i.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen