Facebook trekker brukervilkår
Teknofil

Facebook trekker brukervilkår

Den siste uken har Facebook mottatt mye kritikk på grunn av nye brukervilkår. Mange reagerte på at de nye vilkårene lot Facebook ha retten til den informasjonen du legger opp på nettstedet selv etter at du sletter informasjonen og din profil på nettsamfunnet. Nå trekker de de nye vilkårene.

Trekker brukervilkår
Det var etter mye medieomtale og sterkt engasjement fra brukerne selv i saken at Facebook nå går tilbake til sine gamle brukervilkår. I disse presiseres det at Facebook beholder kopier av informasjonen du laster opp, men at lisensen og rettighetene nettsamfunnet har hatt til å videreformidle og dele informasjonen fritt faller bort.

- For noen uker siden endret vi brukervilkårene med håp om å klargjøre noen aspekter ovenfor våre brukere. De siste dagene har vi fått en rekke spørsmål og kommentarer angående endringene og hva de betyr for folk og deres informasjon. Basert på disse tilbakemeldingene har vi bestemt oss for å gå tilbake til våre tidligere vilkår mens vi løser de aspektene folk har stilt spørsmål ved, skriver Facebook-sjef Mark Zuckerberg i et blogginnlegg.


Norsk kvinne ledet kampen
Det var ikke bare media som satte fokus på endringen av brukervilkårene. Også Facebooks egne medlemmer kom med kraftig kritikk av endringene. Blant annet var det en egen Facebook-gruppe som protesterte mot vilkårene. Gruppen ble ledet av norske Anne Kathrine Yojana Petterøe fra Oslo og gikk fra 16.000 medlemmer til over 66.000 medlemmer i går kveld da saken ble kjørt på CNN. Hun stråler over at Facebook nå går tilbake til sine gamle vilkår.

- Facebook TOS group at 66,000+ members and Facebook reverted to the old terms as they work out new ones. Thank you everyone, skriver hun på sin Twitter-profil.

Er den gamle avtalen mye bedre?
Men det er ikke kun Facebook-brukere og media som har sett på Facebooks brukervilkår. Forbrukerrådet har også hatt disse i fokus over lengre tid, de er ikke sikre på om Facebooks gamle vilkår er gode nok til å ivareta dine rettigheter.

- Vi syns det har vært uklart hva Facebook har som regler, og de går på mange måter langt for hva slags rettigheter de har. De sier de trenger disse rettighetene for å fungere som nettsamfunn, men det er et viktig poeng å forstå at dette er et kommersielt foretak, forteller rådgiver hos forbrukerrådet, Hans Marius Graasvold til Teknofil.


Ifølge han kan Facebook når som helst endre sine vilkår igjen. Dette spesifiserer selskapet i sine vilkår.

Vil undersøke nettsamfunn
Facebook-sjef Zuckerberg har sagt at Facebook ikke vil ha interesse av å selge din personlige informasjon som for eksempel bilder. Likevel åpner brukervilkårene for at det kan skje og det er brukervilkårene som her gjelder juridisk sett. Derimot tror Graasvold at det er få som orker å sette seg inn i brukervilkårene både på Facebook og andre nettsteder.

- Disse vilkårene er vanskelige og kompliserte og selv jeg som leser mange av disse har ofte problemer med å forstå hva de egentlig sier. Forbrukerrådet vil nå innlede en undersøkelse av brukervilkårene både hos Facebook og på andre lignende nettsteder for å kartlegge disse, forteller han.

Planen er å kunne legge frem et resultat over sommeren hvor det kommer klart frem hva slags fordeler og ulemper som fins på de forskjellige nettsamfunnene. Men Graasvold har uansett et viktig tips til alle som legger ut informasjon på Facebook og andre nettsider.

- Tenk deg nøye om før du legger ut informasjon, påpeker han.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen