Facebook på søketoppen

Facebook endte som det desidert mest søkte ordet på Kvasir i 2011. Blant ordene som har økt mest i antall søk i år, finner vi navnet til den terrorsiktede fra 22.juli. Foto: Nicholas Kamm/skjermdump (Montasje)

Dette søkte vi mest på i 2011

Facebook på søketoppen.

Facebook endte som det desidert mest søkte ordet på Kvasir i 2011. Blant ordene som har økt mest i antall søk i år, finner vi navnet til den terrorsiktede fra 22.juli og et realfaglig kunnskapsløft for skoleelever.

Kvasir publiserer i dag både listen over de mest søkte ordene i 2011 (topplisten) og listen over de søkeordene som økte mest i antall søk i 2011 (trendlisten). Topplisten viser det totale antall søk per ord, mens trendlisten viser hvilke søkeord som har økt mest fra i fjor og er i større grad preget av hva som var aktuelt i løpet av det forrige året.

I år har kvasir valgt å vise topplisten uten sex-relaterte søkeord. Dette fordi listen blir lettere å lese med tanke på å synliggjøre aktuelle trender, mener de.

Les den sensurerte listen her

Les den usensurerte listen her

Unni Strømstad, informasjonssjef i Eniro Foto: Caroline Roka
Unni Strømstad, informasjonssjef i Eniro Foto: Caroline Roka

- Jeg kan bekrefte at vi som folkeslag ikke har sluttet å søke etter sex, sier Unni Strømstad. Hun er kommunikasjonssjef i Eniro, som eier kvasir.no.

- Facebook er mest søkt i år som i fjor, tett etterfulgt av Finn og Yr. Topplisten preges av nettsteder som vi bruker ofte. De ordene som søkes mest i løpet av ett år er gjerne kjente merkevarer, fremfor enkeltsøk som gjenspeiler mer særskilte interesseområder, forklarer Strømstad i meldingen.

Trender i 2011
Ikke overraskende var navnet til terroristen bak ugjerningene den 22. juli det søkeordet som økte mest på Kvasir i 2011.

- Vi går til søkemotorene når vi ønsker mer kunnskap om det som opptar oss. Terroraksjonene 22. juli skapte et enormt informasjonsbehov, og derfor er både Anders Behring Breivik og Utøya på listen over de ordene som økte mest i antall søk i 2011, sier Unni Strømstad i meldingen.

Realfag skaper engasjement
Men det er hyggeligere overraskelser i Kvasirs toppliste for 2011 – deriblant et realfaglig kunnskapsløft for skoleelever. En av de sterkeste trendene på Kvasir i 2011, er søket «Newton Rom». Newton Rom er et prosjekt som skal heve realfagsinteressen blant skoleelever. Det er så langt etablert 25 Newton Rom hvor elever og lærere møtes til realfaglige eksperimenter.

- Det er en veldig gledelig nyhet at vi kommer så høyt opp i Kvasirs søkestatistikk! Det bekrefter den enorme interessen vi merker for konseptet. Newton rommene er rettet mot skoleelever, og dermed er de som har søkt på Kvasir hovedsakelig elever, lærere, foreldre og lokale sponsorer, sier Rigmor Angler, koordinator og kreativt ansvarlig for Newton-prosjektet i First Scandinavia, som står bak prosjektet.

Kjendiser, modeller og iPhone 5
Kvasirs trendliste preges for øvrig av kjendiser, realitydeltakere og glamourmodeller.

Les trendlisten her

- Statsmeterolog Bente Marie Wahl vekket nok interessen hos mange nordmenn når hun entret TV-skjermen i år. I tillegg er den nygifte prinsessen av Monaco og Farmen-deltager Synne Bolstad populære damer på kvasir.no, forteller Strømstad.

Kun én teknisk dings er å finne i selskap med de mest ettersøkte damene. Iphone 5 er mye omtalt og ettersøkt, lenge før den har kommet på det norske markedet.

Av kostholdrelaterte søkeord er det «lavkarbo» som har opptatt oss mest i 2011. Søkeordet er nr 89 på topplisten og nr 57 på trendlisten, bare slått av «cupcakes» (nr. 50) som tydeligvis var fristende for de fleste av oss.

Norge er ett av fire land i verden med en nasjonal utfordrer til Google. Hver dag gjøres nesten 900 000 søk på Kvasir og tjenesten brukes av 800 000 nordmenn hver uke. Derfor er søkeloggen til Kvasir et godt grunnlag for å kartlegge nordmenns interesser på nett.

- Følg med på hva nordmenn søker etter på Nøkkelhullet ( live oppdatering )

Her er de 15 mest brukte søkeordene på Kvasir i 2011:

1. Facebook

2. Finn

3. Yr

4. Google

5. YouTube

6. Norsk Tipping

7. VG

8. NAV

9. IKEA

10. Elkjøp

11. Storm

12. Telenor

13. 1881

14. Norwegian

15. Spill

Her er trendlisten for 2011

1. Anders Behring Breivik

2. Bente Marie Wahl (Statsmeteorolog, NRK)

3. nikki ziering (modell, skuespillerinne)

4. Newton-rom (realfaglig kunnskapsløft for skoleelever)

5. John Martin Einvik (også mest søkt i skattelister i 2010, for øvrig ukjent årsak)

6. Eirin Hagstrøm (modell)

7. Synne Bolstad (Farmen-deltaker)

8. Imogen Thomas (glamourmodell)

9. Marika (Ukjent årsak)

10. Eurolotto (pengespill)

11. Charlene Wittstock (nygift prinsesse i Monaco)

12. Elizabeth Taylor (skuespillerinne-legende, døde i år)

13. Møteplassen (Sjekkested på nett)

14. Brooklyn Decker (Amerikansk modell)

15. iPhone 5 (Årets mest ettersøkte ”dings”)

16. Jorunn Stiansen (tilbake som programleder)

17. Stella Mwangi (norsk grand prix)

18. Grethe Waitz (maratonløper og -legende)

19. Utøya

20. Vilvite

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen