Facebook har lagt deg på Google

Datatilsynet og media har lenge satt fokus på at din informasjon på Facebook er lett tilgjengelig. Om du ikke har stilt inn adgangsrammer for din profil, kan hvem som helst gå inn og studere dine bilder og personlige hilsener til venner.

Og nå blir det enklere enn noen gang. Facebook har nemlig lagt deg ut på Google.

Vil ha flere medlemmer
Facebook sa for lenge siden at de ville kombinere sitt nettsamfunn med Google. Formålet er at flere skal bli medlemmer av nettsamfunnet. Når folk søker etter gamle venner gjennom søkemotoren får de opp Facebook som et alternativ. Forhåpentligvis vil de da skape en egen profil for å få kontakt med den utvalgte.

For deg kan det derimot bli svært pinlig.

Mange åpne profiler

Mange nordmenn har nemlig ikke satt noen restriksjoner på hvem som har tilgang på deres profil. Teknofil har tidligere belyst hvordan Jens Stoltenberg sin sønn brettet ut sitt privatliv med både festbilder og personlig informasjon via nettsamfunnet. Det er han slett ikke alene om. En uformell test viser at halvparten av medlemmene i det norske nettverket har åpne profiler.


Et enkelt googlesøk på Teknofils redaktør gir oss kjapt tilgang på hennes Facebook-profil.

Datatilsynet påpekte i den anledning at folk må være forsiktige for både å ivareta sine egne og andres personvern. For eksempel hadde flere opplevd at informasjon lagt ut om dem selv av andre fikk uheldige konsekvenser.

- I teorien gir Facebook en god mulighet til å kontrollere tilgang. Men for at dette skal fungere så må du også sette deg inn i reglene, påpekte informasjonssjef i Datatilsynet Ove Skåra.

Informasjon om deg tilgjengelig via venner
Facebook kombinert med Google vil kunne få vide konsekvenser. En undersøkelse utført av analysebyrået Perduco viser at 24 prosent av norske arbeidsgivere alltid eller ofte sjekker potensielle kandidater via Google.

Om du selv ikke har åpen konto så vil ditt navn dukke opp i profiler til vener og familie. Dermed kan likevel potensielle arbeidsgivere finne informasjon om deg som kanskje ikke stiller deg i det beste lyset.

Ikke minst blir det hele komplisert når det er informasjon som du selv ikke har kontroll over.

Slik blokkerer du innsyn
Om du ikke vil at din konto skal være søkbar via Google er derimot oppskriften enkel. Inne på din konto kan du gå inn på "privacy" og deretter "search". Her kan du stille inn hvem som skal ha tilgang til din profil.

For å fjerne innsyn via Google må du hake av valget "Create a public search listing for me and submit it for search engine indexing". Facebook vil da ikke legge deg ut på Google. Om du ikke finner dette valget betyr det at du allerede har stengt for innsyn via Google.


Det kan være lurt å legge inn noen sperrer for hvem som får tilgang til din Facebook-profil.

Trolig er det en god idé å også tipse venner om dette om de har bilder, eller informasjon om deg liggende ute som du ikke vil at skal spres til allmennheten.

Om du vil slette din profil helt kan du lese oppskrift her
.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen