Facebook vil stoppe fyllebildene dine
(Bilde: Shutterstock)

Facebook vil stoppe fyllebildene dine

Smart ansiktsgjenkjenning og kunstig intelligens skal være redningen.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Å nettverke på Facebook kan være moro, og såkalte «festlige lag» kan også være skøy. De to tingene lar seg dessuten enkelt kombinere. Men det som virker som en god idé en sen og fuktig kveld, kan lett vise seg å bli en gremmende opplevelse en tørst formiddag.

Bilder av deg selv med salig glis, uklart blikk og lampeskjerm på hodet er ikke noe som vanligvis imponerer mamma, sjefen eller arvetante Gylda, for å si det sånn.

Det er situasjoner som dette Facebook i fremtiden ønsker å beskytte deg mot.

«Kunstig intelligens» skal hjelpe

Det er sjefen for FAIR eller Facebook Artificial Intelligence Research, Yann LeCun, som ser for seg muligheten av at en slags kunstig intelligens skal holde deg litt i øra. Eller i hvert fall gi folk en advarsel før de gjør noe du trolig vil angre på.

Ifølge Wired begynner grunnlaget for et slikt system med en type kunstig intelligens kjent som «deep learning», der blant annet ditt og venners ansikter kan gjenkjennes – noe som gjør det enkelt å tagge riktig person med riktig navn. På dette må man så kunne bake inn en type avansert ansiktsgjenkjenning, som må være god nok til å kunne se om en person er edru eller på en skikkelig snurr.

Foto: Netropolitan

LeCun forestiller seg at et slikt system kan introduseres som en slags digital assistent. Denne reddende virtuelle engelen kan på en måte prikke deg på skulderen når du er i ferd med å legge ut et bilde som kanskje ikke tåler dagslys, og spørre deg om dette virkelig er noe du vil la slekta og kollegene se.

Hvorvidt assistenten også kan bli smart nok til å hindre deg i å legge ut tvilsomme statusmeldinger i ren tekst, vites ikke.

Helt utenkelig er det dog ikke, ettersom LeCun og kumpanene også har kjørende deep learning-algoritmer som passer på å lære så mye som mulig av hva du gjør og hva du liker. Dette er kunnskap de blant annet bruker for å tilpasse nyhetsstrømmen din, og naturligvis annonsene du får se.

Ved å i tillegg analysere det du skriver, vil de i teorien også kunne se om du er i ferd med å poste noe du ellers aldri ville gjort.

Vet du hvordan Facebook tjener penger?
Slik tjener Facebook 50 milliarder kroner – på deg >>> 

(Kilde: TechRadar)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen