(Bilde: Kobby Dagan / Shutterstock.com)

Facebook skal gjøre grafsøket kraftigere

Snart ikke grenser for hva det vil finne.

Facebook har nå annonsert at de vil gjøre endringer på sin søketjeneste Grafsøk, i form av å utvide hvilke parametere som brukes for å hjelpe deg finne den informasjon du er på jakt etter. Utvidelsen er et ledd i å kapre samtaler rundt blant annet direktesendte serier, sport eller filmer – i første omgang for utvalgte brukere, melder Mashable.

Dette gjøres ved at selskapet utvider Grafsøk slik at du nå kan søke i offentlige statusoppdateringer, kommentarer eller innlegg, og dermed hive deg på en pågående diskusjon.

Skjerper konkurransen mot Twitter

Grunnen til at Facebook åpner for denne type søkeparametere er at de ønsker flere diskusjoner og kommentarer under store begivenheter. Her har Twitter lenge vært en ledende plattform – som nå Facebook ønsker å tukte. 

Det skal de altså gjøre ved å endre Grafsøk slik at du for eksempel raskere kan finne samtaleemner som omhandler begivenheten som pågår, og gi deg de mest aktuelle kommentarene eller innleggene – selv om disse ikke er blant de øverste statusoppdateringene når du logger deg på. Ifølge Facebook er det nemlig mellom 88 og 100 millioner brukere som er aktive under beste sendetid.

Samtidig er søket laget slik at du kan finne eldre statusoppdateringer ved å bruke søkefraser som «Breaking Bad sist uke». Da vil søkefunksjonen finne frem eldre innlegg og kommentarer, slik at du kan delta i diskusjonen i etterkant.

Er ikke et nettsøk

Facebooks grunlegger, Mark Zuckerberg, presiserte ved lanseringen av Grafsøk at det ikke dreier seg om en søkemotor tilsvarende Google og Bing.

Grafsøk er delt opp i fire dimensjoner; venner, bilder, steder og interesser. Det er disse dimensjonene som brukes for å finne den mest aktuelle informasjonen du søker etter i selskapets enorme database.

Facebook har informasjon om livet ditt, dine interesser, vennene dine og vennenes interesser. På bakgrunn av disse opplysningene kan dermed Grafsøk for eksempel finne hvilken restaurant dine venner vil anbefale deg dersom du søker på frasen «Hvilken meksikansk restaurant skal jeg velge».

Pass på personvernet selv

Etter at Facebook lanserte sitt nye monstersøk tidligere i år, har du sikkert lagt merke til at det stadig dukker opp en liten informasjonsboble til høyre i nettleseren din. Denne klikker du på for å begrense hvem som kan se innleggene dine, samtidig som du kan bruke avanserte innstillinger for å begrense hvem som kan lese eldre innlegg.

For å være helt sikker på at eldre hendelser du kanskje ikke er så stolt av blir dratt frem i dagens lys, bør du manuelt gå inn og saumfare alle innlegg og likes du har etterlatt deg på Facebook.  På den måten kan du med stor nøyaktighet stoppe eventuelle uheldige hendelser fra tidligere. 

Er du skeptisk til Facebooks nye søketjeneste?
Slik skjuler du deg steg for steg fra Grafsøk »

(Kilde: Mashable)

 

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen