I tiden fremover vil du trolig se flere innlegg fra venner og færre videoer og innlegg fra sider du følger.
I tiden fremover vil du trolig se flere innlegg fra venner og færre videoer og innlegg fra sider du følger. (Foto: Niklas Plikk, Tek.no)

Facebook overhaler nyhetsstrømmen – vil gi deg færre videoer og flere innlegg fra venner

Natt til fredag norsk tid annonserte Facebook-sjef Mark Zuckerberg at de snart vil endre hva slags innhold som dukker i nyhetsstrømmen din.

I korte trekk vil de fokusere mer på innlegg fra nære venner og bekjente, og mindre på offentlige innlegg fra selskaper og medier. 

Flere nettsteder omtaler endringen som den største overhalingen Facebook har gjort på flere år. 

Mer innhold fra venner og familie, mindre passivt innhold

– Vi føler vi har et ansvar for å gjøre tjenesten vår ikke bare morsom å bruke, men også bra for folks velvære, skriver Zuckerberg i innlegget sitt. For å realisere dette skal nyhetsstrømmen vise mer innhold som fremmer meningsfylte interaksjoner og mindre innhold som blir passivt konsumert.

Dette er en «meningsfylt interaksjon»

I en pressemelding fra Facebook får vi konkretisert hva selskapet mener er en meningsfylt interaksjon: 

  • En person som kommenterer på, eller liker, en annen persons bilde eller statusoppdatering
  • Flere personer eller sider som svarer på folks kommentarer til en artikkel eller video, publisert av en utgiver på Facebook
  • Noen som deler en video lagt ut et selskap med deres egen kommentar
  • En person som reagerer på et innlegg fra et nyhetsnettsted som deres venn har delt
  • En person som deler en lenke til en artikkel via Messenger for å starte en samtale med en vennegruppe

I løpet av de neste ukene vil du dermed trolig se flere innlegg fra venner og bekjente, innlegg de har likt eller kommentert på, og mindre virale videoer og innlegg fra sider du følger. 

Dette er langt ifra første gang Facebook justerer på innholdet du ser i nyhetsstrømmen din. For omtrent ett år siden skrev vi om at nyhetsstrømmen ville gi deg flere og lengre videoer, og dagens uttalelse kan se ut til å være en reaksjon på dette. 

– Videoinnhold og annet åpent innhold har eksplodert på Facebook de siste årene. Siden det nå publiseres mer innhold fra selskaper og media enn fra venner og familie, har nyhetsstrømmen mistet fokuset fra det viktigste Facebook kan gjøre – å hjelpe oss å kommunisere med hverandre, fortsetter Zuckerberg. 

Kan være dårlig nytt for media

Oppdateringen, som skal rulles ut i løpet av de neste månedene, vil gjøre at vi bruker mindre tid på Facebook, skal vi tro Zuckerberg. Han tror imidlertid at å bytte ut videoer og offentlige innlegg med mer «nært» innhold vil gjøre at tiden vi bruker på Facebook vil være bedre

Taperne i denne endringen ser ut til å bli mediene og selskaper som bruker Facebook som en publiseringskanal.

Dette er Facebook også tydelige på i en e-post de har sendt ut til forskjellige medier: 

– Som en resultat av endringene vil sider kunne se at deres spredning, videovisningstid og trafikk fra Facebook blir redusert. 

Det vil naturligvis variere fra side til side, men i pressemeldingen skriver Facebook at de som vil klare seg best er de som klarer å lage innhold som engasjerer. Lager man bare innhold som blir passivt konsumert blir man nemlig ikke særlig prioritert i Facebooks nyhetsstrøm. 

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen