Illustrasjonsbilde
Teknofil
Illustrasjonsbilde (Bilde: Shutterstock 176964464/Facebook)

Facebook-humøret ditt smitter

Ny rapport viser at du har mer påvirkningskraft enn du skulle tro.

En studie nylig publisert ved University of California, San Diego, viser at vi har mer påvirkningskraft gjennom sosiale medier enn vi har trodd. Gode og dårlige følelser kan gå som en farsott gjennom sosiale nettverk, særlig gjennom Facebook.

Enormt vurderingsgrunnlag

Studien har tatt for seg over én milliard statusoppdateringer fra 100 millioner amerikanske Facebook-brukere, så vurderingsgrunnlaget er stort. Bak studien står forskere fra universitetet, samt også to medarbeidere i Facebook. Det siste kan gi studien en eim av reklamestunt, men det får så være.

Det viser seg at følelsene vi formidler gjennom Facebook både påvirker og blir påvirket av Facebook-vennene våre. I studien telte forskerne positivt og negativt ladde ord, ved å mate statusoppdateringene gjennom et tekstprogram. Oppdateringene stammet fra en periode på 1180 dager mellom 2009 og 2012.

Regnvær gir dårlig humør

Som utgangspunkt for undersøkelsen tok forskerne været. De sammenlignet vennenettverkene, og fant ut at om det regnet hos noen og disse la ut negative statusoppdateringer, ville vennene som bodde i solfyllte områder også gjøre et hopp i negative oppdateringer uavhengig av deres egen situasjon.

Regnværet viste seg altså å øke andelen negative innlegg hos vennene til dem som opplevde regnet. For å sikre at det ikke var lokale forhold som påvirket resultatet, valgt forskerne venner som bodde på forskjellige sider av landet, og unngikk også statusoppdateringer om selve været.

Kanskje kan du glede andre ved å selv være positiv på sosiale medier?
Kanskje kan du glede andre ved å selv være positiv på sosiale medier?Foto: Shutterstock 151506842

I sin konklusjon la forskerne frem noen interessante tall. Hver negative oppdatering som ble lagt ut skapte i snitt 1,29 ganger flere negative oppdateringer hos vennene. Ser du på de positive oppdateringene, er imidlertid tallet mye høyere; for hver positive oppdatering var antallet positivt ladde oppdateringer 1,75 ganger så høyt.

Velvære-epidemi

Selv om overraskelsen over en slik sammenheng kanskje ikke er så alt for stor, mener forskerne bak den amerikanske studien at studien kan få stor betydning for befolkningens psykiske helse:

– Vi bør gjøre alt vi kan for å måle effektene av sosiale nettverk og lære å forstørre dem, slik at vi kan skape en velvære-epidemi, sier forsker James Fowler i en pressemelding.

Det er nok uansett liten tvil om at Facebook kan påvirke ditt virkelige liv. 
Ifølge denne studien kan du til og med bli deprimert »

(Kilde: Forskning.no)

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen