Like-knapper og Facebook Connect dro ned deler av Internett i natt.
Like-knapper og Facebook Connect dro ned deler av Internett i natt. (Bilde: iStock, 18661376)

Facebook dro ned deler av Internett i natt

«Like»-knapper verden over lagde trøbbel.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Utrolig mange nettsider verden over bruker i dag løsninger som blir levert av Facebook. Både «Like»-knappene og innloggingssystemet Facebook Connect – som lar deg logge inn på andre nettsider med din Facebook-konto – kobler alt fra nyhetssider til strømmingstjenester opp mot det sosiale mediet.

Disse løsningene gjør det meget enkelt for nettsider å lage innloggingssystemer for kommentartråder, og ikke minst funksjoner for deling av innhold. Men i natt sørget de for å blokkere et hav av nettsider verden over.

Nyhetskanalen CNN, avisene Huffington Post og The Washington Post, filmtjenesten Hulu, bildetjenesten Tumblr, ESPN, Pinterest og mange flere står på listen over nettsider som i en drøy halvtime var utilgjengelig midt på dagen, amerikansk tid.

Møtt av feilmelding

Mange som bruker Facebook logger aldri ut. Hver gang man da besøker en eller annen nettside, vil "Like"-knappene sende informasjon til Facebooks servere med din profil. Feilen som oppstod i natt sendte alle brukere som ville gå inn på for eksempel CNN, rett vekk fra nettsiden de ville besøke og til en feilmeldingsside hos Facebook.

Facebook oppdaget videresendings-feilen raskt, og rettet den opp på kort tid:

«I en kort tid var det en feil, som videresendte folk som har logget inn med Facebook fra tredjepartssider, til Facebook.com. Problemet ble raskt løst, og innlogging med Facebook fungerer nå som normalt», heter det i en melding Facebook sendte ut rett etter hendelsen.

Møter kritikk

Tross den relativt raske responsen, stiller flere seg spørsmål ved hvor trygt det nå er å bruke Facebooks løsninger. I uttalelsen fra selskapet sier de ingenting om hvordan de skal hindre at dette kan skje igjen.

At Facebook tydeligvis har muligheten til å dra nettbrukere fra en side og inn til seg selv, reiser bekymringer:

– Dette er ikke et lite problem. Facebook drar mennesker fra andre sider og inn til seg selv, hvor de putter dem i en straffeboks uten noen klar grunn, skriver Alex Wilhelm i The Next Web.

(Kilde: Cnet, Gizmodo)

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen