Blanca Engström spiller fremragende i Flickan.
Anmeldelse
Blanca Engström spiller fremragende i Flickan.

Fabelaktig oppvekstsdrama

I Flickan møter vi på ei jente som bor på landsbygda i Sverige på begynnelsen av 80-tallet. Familien hennes skal reise til Afrika denne sommerferien for å drive med bistandsarbeid, men jenta er selv for ung til å være med. Derfor må hun være igjen hjemme og bli passet på av tanten, men det blir snart klart at det fungerer nesten omvendt. Jenta blir stort sett overlatt til seg selv og har mange blide og mindre blide møter med den mystiske verdenen vi kaller voksenverdenen.

Flickan er et oppvekstsdrama satt til sommerferien i likhet med en norsk film som Den sommeren jeg fylte 15 fra 1976. Tidsperioden og settingen er nogenlunde den samme: et barn/ung person møter på en rekke ulike mennesker og har både positive og negative erfaringer med voksenlivet som trenger seg på når man blir nødt til å ta mer ansvar for seg selv. Filmen er regissert av Fredrik Edfeldt og ble lovpriset av kritikere da den kom ut.

Ingen tvang

Tempoet i Flickan er rolig, og koblet med behagelig musikk og varme bilder av sommeren får filmen en fin og passende tone. Dette er ikke en actionfilm, men en samtidig enkel og komplisert dramafilm om barn og oppvekst, et tema som er kjent for de fleste. Vi får innblikk i mange typiske hendelser og tanker som er gjeldende for slike historier, som for eksempel frykt for å hoppe fra et hoppetårn, problematikk rundt kropp og tykkhet og utforsking av seksualitet. Alt dette høres veldig standard ut, og i mindre grepa hender hadde resultatet sikkert blitt dårlig. Det er ikke tilfellet med Flickan.

Fortellingen i filmen tvinger oss aldri til å ta standpunkter eller å se ubehagelighetene direkte i hvitøyet. I stedet består filmen av mange antydninger og indirekte henvisninger, og dette er et langt mer effektivt virkemiddel enn å vise absolutt alt hele tiden. Filmen blir aldri for skummel for de mindre, men det er klart at mange av hentydningene kan virke skremmende nok i seg selv. Heldigvis er balansen mellom det koselige og fæle, morsomme og triste veldig god i denne filmen. Man blir aldri lei eller sliten av det ene eller det andre.

Tar barn på alvor

Blanca Engström, som har den voldsomt store oppgaven å spille hovedpersonen uten navn, gjør en fremragende jobb. Barneskuespill i filmer eller serier for barn blir ofte altfor tydelig og karikert (ta en titt på en vilkårlig serie på Disney Channel), men i Flickan er det også en veldig fin balansegang å spore her. Skuespillet blir aldri for tydelig, men heller ikke for emosjonelt fraværende. Det er lett å bli en statue hvis man ikke får være hysterisk hele tiden, og det er derfor behagelig å se at Flickan klarer å ta barn på alvor med å ikke gi dem fordummende tydelighet, men heller litt mer utfordrende tankestoff.

Flickan bidrar til en slags samfunnskommentar ved å peke på motsetninger mellom ansvarlig barneliv og uansvarlig voksenliv. Noen ganger blir dette kanskje litt for overdrevent, for eksempel når jentas tante har en fest med et særdeles ufint klientell. For det meste går denne litt tyngre symbolikken fint på skinner. Kritikken av alkoholisme og at voksne egentlig ikke hører på barn er både passende og fint utført, til tross for noen instanser med overtydelighet på akkurat dette feltet. Ellers gjør alle hendelsene jenta opplever og den generelle flotte stemningen Flickan til en virkelig flott film.

Konklusjon

Følg oss på Twitter
Følg Audiovisuelt på Twitter

Flickan er en film om barn og oppvekst som har et avslappet tempo og et nyansert forhold til den litt vanskelige problematikken den tar opp. Barneskuespillet er fremragende og handlingen utfolder seg med mange varierte hendelser og karakterer, samtidig som vi er vitne til den tradisjonelle utviklingskurven. Fordi filmen er både distansert og medmenneskelig på én og samme gang, og samtidig engasjerende hele veien, står den igjen som en veldig god opplevelse.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen