Får taushetsbelagt info fem ganger daglig

Det er fortsatt uklart hvor vidt Norge kommer til å implementere det såkalte Datalagringsdirektivet til EU - et direktiv som i korte trekk går ut på å lagre alle opplysninger om hvem du kommuniserer med på internett, fasttelefon og mobil - samt lokasjonsdata, altså hvor du og den du kommuniserte med befant seg.

Høringsfristen går ut neste uke, og i den forbindelse har Post- og teletilsynet (PT) levert sin uttalelse. I motsetning til Datatilsynet har ikke PT tatt stilling til hvorvidt direktivet bør implementeres eller ikke, men har kommet med en del tekniske betraktninger fra et faglig standpunkt. De påpeker derimot at de ikke tar stilling til de prinsipielle sidene.

Det tilsynet derimot gjør er å legge fram statistikk om hvor ofte politiet i dag benytter muligheten til å innhente taushetsbelagte opplysninger fra teleoperatørene. Det er PT som i dag gir politiet tilgang til dette.

Mer enn fem fritak gis daglig
PT opplyser at de i årets første tre måneder mottok 616 begjæringer om fritak fra taushetsplikten - altså nesten syv begjæringer hver dag. Av disse ga PT fritak for taushetsplikten i 469 tilfeller (76 prosent). Alle sakene skal omhandle telefon- og mobiltelefon. PT skal ikke ha behandlet noen saker angående utlevering av data tilhørende internettbruk.

73 prosent av sakene gjaldt ønske om utlevering av såkalt trafikkdata, altså hvem som har ringt og sendt meldinger til hvem og når det skjedde. 15 prosent av sakene gjaldt utlevering av geografisk lokasjonsdata - altså hvor personene befant seg på forskjellige tidspunkt.

Resten av tilfellene gjaldt utlevering av PUK-koder til SIM-kort, som er nødvendig for å få tilgang på informasjon som en er lagret på mobilen.

Les hele saken på Nettavisen
.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen