Får svulst av mobilbruk

Svenske forskere kunne i dag offentliggjøre resultatet av en omfattende undersøkelse av helsefaren ved mobilbruk. Studien konkluderer med at mobiltelefoner kan øke faren for hjernesvulst, og legger dermed mer ved på bålet i den evigvarende diskusjonen om faren ved hyppig mobilbruk.

Undersøkelsen har blitt utført av Karolinska Instituttet i Sverige, som har fulgt en gruppe svenske mobilbrukere over en periode på over 10 år.

Resultatene fra undersøkelsen er alarmerende. Man har påvist en klar sammenheng mellom bruk av mobiltelefon og sannsynligheten for å utvikle en spesiell type svulst i det indre øret.

De som hadde brukt mobiltelefon i over 10 år hadde mer enn fire ganger så høy sannsynlighet som andre for å utvikle en svulst på den siden av hodet man holder telefonen. Resten av hodet var ikke mer utsatt enn normalt.

Heldigvis er det ikke ondartete svulster som har utviklet seg, men tvertimot ufarlige svulster som kun unntaksvis trenger å opereres vekk. Man kan allikevel spørre seg hva annet som skjuler seg i disse funnene.

Et ankepunkt for undersøkelsen er at den delvis har blitt utført med NMT-telefoner. Disse analoge enhetene er kjent for å sende to-tre ganger så kraftige signaler enn dagens digitale GSM-telefoner. Det er derfor langt fra sikkert at en undersøkelse med moderne telefoner vil gi like resultater.

De svenske forskerene vil forske videre på effektene av mobilbruk, og man skal nå begynne å undersøke mobilbrukere fra hele Norden.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen