Får super-3G til våren

Mens utbyggingen av 3G-nettet skjer sakte men sikkert her i landet, er Tyskland allerede godt på vei med å få på plass HSDPA. Innføringen av det som populært blir kalt for Super-3G vil skje allerede innen mars neste år, i følge mobiloperatøren T-Mobile, som er ansvarlig for prosjektet.

High Speed Downlink Packet Access er en forbedring av UMTS-teknologien som brukes i dagens 3G-nett. I følge T-Mobile vil de med HSDPA kunne tilby hastigheter på opp til 1,8 Mbps, altså fem ganger hastigheten vi får i 3G-nettet i dag på 384 Kbps.

Innen 2007 vil hastigheten dobles til 3,5 Mbps, og T-Mobile har tro på at de klarer å nå 7,2 Mbps på litt lengre sikt.

- Målet vårt er å tilby kundene våre et raskest mulig overføringssystem uansett hvor de befinner seg, sier en representant for T-Mobile.

Wimax får konkurranse
HSDPA har en teoretisk makshastighet på rundt 10 Mbps, og vil med dette danke ut de fleste av dagens ADSL-linjer. HSDPA tilbyr rask surfing på internett/intranett og mindre forsinkelser. I tillegg vil mange flere brukere kunne oppleve raske hastigheter innenfor samme område enn tidligere.

Den høye hastigheten til HSDPA vil åpne for at teknologien kan bli et alternativ til bredbåndsleverandørenes wlan-soner, på for eksempel flyplasser eller hoteller. HSDPA vil også kunne svare på ufordringen fra trådløse bredbåndsteknologier som Wimax.

T-Mobile vil begynne å selge HSDPA-kort til bærbare datamaskiner fra og med september i år. Disse kortene støtter selvfølgelig også dagens UTMS-nettverk. Det er foreløpig usikkert når eventuelt Netcom eller Telenor planlegger å sette i gang med lanseringen av HSDPA her til lands.

(Kilder: MobileTechNews, GeekZone, TeleAvisen)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen