Test

Får jag lov - till den sista dansen?

Som filmanmelder befinner man seg av og til i et dilemma. Dette gjelder for eksempel når man skal anmelde filmer som handler om noe man selv finner fullstendig uinteressant. Dansebandmusikk lages av mennesker som liker det, og blir hørt av mennesker som liker det. Når man ikke befinner seg i denne kategorien kan det oppstå et dilemma når man blir satt til å anmelde en dokumentar om dansebandmusikk, for det er vel slik at en film kan være god selv om den handler om noe man synes er uinteressant?

Her spilles det dansebandmusikk.
Her spilles det dansebandmusikk.

Dansebandets historie

Joakim Jalin vokste opp med en far som spilte i et danseband. Selv ønsket han å gå den helt andre veien, å bli trommis i et rockeband. Etter et mislykket forsøk med veldig lite publikum endte også han opp der hvor publikumet befant seg, nemlig i dansebandmusikken. Jalin forlot etter hvert trommeyrket og gikk over til å lage dokumentarfilmer. Med filmen ”Får jag lov – till den sista dansen?” tar han utgangspunkt i dansebandmusikken og dens historie.

På 1960- og 70 tallet fantes det tusenvis av danseband og det ble flere og flere med årene. Men denne typen musikk er en døende musikkform, den finnes, men den er ikke lengre dominerende. Nå er det kun et fåtall igjen. Gjennom intervjuer og gammelt filmmateriale tar ”Får jag lov – till den sista dansen?” oss med tilbake til 1960- og 70-tallet og gir oss et innblikk i dansebandsmusikkens historie frem til i dag.

Mye på en gang

”Får jag lov – till den sista dansen?” følger en rekke danseband og vi får se intervjuer med musikere og andre mennesker som er fenget av denne musikken. Jalin bruker gammelt filmmateriale som bandene selv filmet på sine turneer og i studio og blander det med sine egne intervjuer. I tillegg har Jalin funnet et gammelt ektepar som lever og ånder for dansebandsmusikken. Han følger dem da de reiser rundt og får med seg nesten alle av Flamingokvintettens spillejobber. Dette er virkelig et godt grep, og ved å la oss bli kjent med publikummet får filmen en ekstra dybde.

Dansbabandbuss fra 1970-tallet.
Dansbabandbuss fra 1970-tallet.

Men Jalin går det ekstra steget og lar filmen også handle om seg selv. Han forteller om sin far som spilte i et danseband og om seg selv som la rocken på hylla og gikk for den mer dansbare musikken. Som tilskuer blir dette litt for mye å holde styr på i lengden. Det er vanskelig å skille hvem som prater til en hver tid og fra hvilket band de kommer fra. Jalins forsøk på å gjøre filmen personlig gjør bare at det blir enda mer informasjon å ta inn over seg og han forteller ikke nok til at vi får et skikkelig innblikk i hans historie.

Godt gjennomført

Teknisk er dette allikevel veldig godt gjennomført. Gammelt arkivmateriale er elegant blandet inn med intervjuer og nyere innspillinger. Jalins film er også en av de få filmene som har klart å bruke cut-out animasjon på en vellykket måte. Det er spesielt én scene i filmen hvor vokalisten i Flamingokvintetten besøker et gammelt lokale de en gang spilte i. Det er nedslitt og falleferdig. Da han står foran scenen og mimrer om konserten kommer det inn animerte pappfigurer av hele bandet samtidig som musikken deres fyller kinosalen. Animasjonen er veldig godt laget og scenen er flott å se på.

Til tross for sine snaue 76 minutter blir filmen litt i lengste laget. Mange av intervjuobjektene snakker om de samme tingene, samtidig som Jalin forteller oss veldig mye og har litt for mange perspektiver. Gjennom filmens intervjuer får man faktisk vite interessante ting om danseband og musikkhistorie i Sverige, men i lengden blir dette rett og slett litt kjedelig. Filmen lider også litt i mangelen på en ordentlig slutt. Det hele fades bare ut og Jalin avslutter verken sin egen historie eller dansebandsmusikkens.

Konklusjon

”Får jag lov – till den sista dansen?” er en dokumentarfilm om danseband. Den tar oss med tilbake i historien til den tiden det florerte av slike band i Sverige. Filmen er godt gjennomført med en blanding av intervjuer og gammelt filmmateriale, men den prøver å fortelle oss veldig mye, med ulike perspektiver og forskjellige intervjuobjekter. Dette blir kjedelig i lengden. Liker du danseband og ønsker å vite mer – da må du se ”Får jag lov – till den sista dansen?”. Men om du ikke er så begeistret for nettopp dette – da kan du trygt gå å se noe annet.

Får jag lov - till den sista dansen?   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen