Får ikke leke med iPhone

Historikk

9. januar: Apple lanserer iPhone på Macworld San Fransisco

29. juni: Telefonen skal etter planen legges ut for salg i amerikanske butikker

Det er ventet at iPhone kommer til Europa i løpet av fjerde kvartal i år, men datoen er langt fra spikret.

Historikk

9. januar: Apple lanserer iPhone på Macworld San Fransisco

29. juni: Telefonen skal etter planen legges ut for salg i amerikanske butikker

Det er ventet at iPhone kommer til Europa i løpet av fjerde kvartal i år, men datoen er langt fra spikret.
Iphone er årets desidert mest omtalte smarttelefon.
Ingen smarttelefon har fått så mye omtale i år som Apple iPhone.

I forkant av gårsdagens utviklerkonferanse for Mac-utviklere, WWDC'07, ventet mange at Apple ville bruke anledningen til å slippe de første utviklerverktøyene for iPhone.

I stedet fikk de fremmøtte beskjed om at de måtte bygge programmene sine med Web 2.0-teknologien Ajax. Dette er den samme plattformen som brukes av nett-tjenester som Facebook og Gmail.

Fordelen med å bruke slik teknologi er at programmene også kan brukes på andre smarttelefoner som kjører Windows eller Symbian.

Den store ulempen er at du må være koblet til internett for å kjøre programmene. Siden de ikke kjører direkte på telefonen, vil det også være store begrensninger på hva de faktisk kan gjøre.

Apple lover at programmer skal få tilgang til å gjøre enkle operasjoner som å ringe og sjekke e-post, men de vil ikke få direkte tilgang til å utnytte maskinvaren i telefonen, slik programmer skrevet for Series 60 og Windows Mobile kan.

Frustrerte
Mange er frustrert over at Apple ikke har åpnet for at andre kan lage fullblods programmer.

- Hvis Ajax er så bra, hvorfor har ikke Apple laget sin egen mailklient og kartprogramvare i Ajax?, spør teknobloggen Gizmodo i en kommentar.

- Kanskje fordi alt det kule du kan gjøre med iPhones Maps krever at du har tilgang til alle de kule Mac OS X-klassene som iPhone har.

Mange frykter nå at det aldri vil bli utviklet noen killerapps for iPhone, siden platformen ikke kan tilby noen programmer eller funksjoner som ikke allerede finnes på andre smarttelefoner.

- Har Apple glemt at det var programmer som Pagemaker og senere Photoshop som hjalp Mac på beina?, spør OS News i en leder.

Apple selv unnskylder seg med at de må ta sikkerhetshensyn.

- Vi jobber med å finne en måte å la tredjeparter skrive programmer for iPhone samtidig som vi bevarer sikkerheten. Men før vi finner en god måte å gjøre det på, kan vi ikke kompromisse med sikkerheten til telefonen.

Kommer etterhvert
Mye kan allikevel tyde på at Apple vil åpne opp iPhone etterhvert.

- Det er bare å forvente at iPhone ikke har fått et sett med utviklerverktøy ennå, sier Tony Gray ved IT-fakultetet på University of Tasmania. - Det er den eneste måten de (Apple) kunne bli så raskt ferdig med utviklingen.

Teknobloggen Daring Fireball spekulerer i om Apple bevisst holder tilbake utviklerverktøyene for at brukere skal venne seg til de innebygde programmene.

- Når brukerne har blitt vant til hvordan ekte iPhone-programmer skal føles å bruke, vil de - brukerne - forlange av andre utviklere at de holder samme standard den dagen de slipper til, på samme måte som Mac-brukere forlanger programmer i ekte Mac-stil.

Det er ennå mange ubesvarte spørsmål om iPhone. Selv ikke utviklere har fått telefonen ennå, og må pent belage seg på å vente til den offisielle lanseringen 29. juni som alle andre.

(Kilder: Ars Technica, Daring Fireball, Gizmodo, OS News, Tech Digest, Wired)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen