Guide

Få raskere trådløst nett

Alle nettleverandører tilbyr nå trådløse løsninger, og på grunn av at stadig flere produkter støtter trådløs kommunikasjon eller overføring, velger mange å droppe kabelen i veggen. Det er imidlertid ikke alltid bare gull og grønne skoger, og mange opplever nettet som ustabil og tregt.

Et problem som mange sliter med er forstyrrelser. Både nettverket ditt, Bluetooth og de fleste trådløse telefoner opererer på 2,4 Ghz-frekvensen, og dette skaper automatisk litt trøbbel. Det viktigste å huske på er å flytte disse enhetene så langt fra hverandre som mulig.

Det finnes ingen mirakelkur for å sikre et stabilt hjemmenettverk, men det finnes en rekke tips som kan bedre ytelsen.

Oppdater
Det første og mest grunnleggende du bør passe på er å oppdatere drivere og firmware. Selv om du har fått en helt ny router i posten, betyr ikke dette at den nødvendigvis er oppdatert. Noen ganger kan dette fikses via direktekobling til routeren fra pc-en, andre ganger må du laste ned en fil fra produsenten. Adressen til routeren din står som oftest på undersiden.

Plassér riktig
Mange produsenter sier at du kan plassere din router akkurat der du vil, men dette medfører ikke riktighet. Det er en klar fordel hvis du har mulighet til å unngå og plassere den tett inntil en vegg. Routere bør heller ikke stå på gulvet, og å heve plasseringen til circa en meters høyde kan ofte gjøre underverker.


Trøbbel i tårnet
De fleste routere som produseres i dag kommer med antenner som ikke er retningsstyrte. Det vil altså si at de sender signalet like sterkt i alle retninger. Produsentene sier også at på grunn av dette vil det ikke ha noe å si hvordan stillingen på antennene er. Dette er ikke helt sant, og litt fikling med antenneposisjoner kan faktisk gi positive utslag for ytelsen i nettet.

Unngå andre produkter
Hovedgrunnen til at ytelsen faller er som oftest forstyrrelser. Disse kan komme forkledd som det meste, og forsøk å plassere routeren så langt borte du kan fra apparater som tv, mikrobølgeovner, og andre produkter som avgir stråling.

Skift kanal
Hvis du som jeg, bor i et område hvor det er mange andre trådløse nettverk, kan det være lurt å skifte kanal på routeren din. Dette kan du gjøre gjennom innstillingsmenyen på routeren. Mange overlappende nett skaper forstyrrelser, og du trenger ikke konkurrere med alle naboene dine.


Plugg så mye som mulig
Dette er noe som høres merkelig ut i en sak om trådløse nett, men hvis du har mange produkter som trenger nettilgang, bør du koble så mange som mulig rett i veggen med kabel. Dette frigir mer plass til de produktene som behøver trådløs nettilgang.

Skift trådløs telefon
Hvis du har en trådløs telefon hjemme som opererer på 2,4 Ghz bør du vurdere å bytte. Denne konkurrerer direkte med routeren din. Bytt til en telefon som bruker for eksempel 900 mhz.

Gamle routere
En rekke av routerne som leveres i dag benytter seg av 802.11b-standarden. Denne begynner å telle på knappene så vurdér en oppdatering til den nye standarden 802.11n. Dette innebærer kjøp av ny router, og du må også oppdatere andre komponenter som skal kobles til det trådløse nettverket, men det er en investering for fremtiden. Husk at hvis du da er produkter som benytter 802.11b, vil de få nettet din til å bli tregere.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen