GUIDE: Få raskere PC med RAID Få raskere PC med RAID

Guide Få raskere PC med RAID

Få raskere PC med RAID

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Oppsummering

Å ha mange harddisker som jobber sammen er en ting som både høres og ser kult ut. Men dette betyr gjerne også at kostnadene og kompleksiteten går opp. Du bør i de fleste tilfeller ha det lille ekstra både på interesse- og behovssiden før du knekker i gang med RAID.

Speiling av harddisker i RAID 1 er det sjelden noen god grunn til for en vanlig bruker. Har du en ekstra disk til overs er det smartere å få deg sikkelige backup-rutiner og bruke den til dette enn å speile den. Med mindre det er kritisk å alltid ha tilgang på dataene dine, selvsagt.

Har du data eller servertjenester som helst skal være tilgjengelige til enhver tid, vil RAID 5 i en server/NAS kanskje være den mest aktuelle løsningen. En ødelagt disk kan byttes ut og bygges opp mens dataene fremdeles er tilgjengelige.

Her blir det liv – RAID RAID!
Her blir det liv – RAID RAID!

RAID 6 har større redundans enn RAID 5 og bør erstatte dette der tilgjengelighet/oppetid er kritisk, eller i instanser med så store datamengder at vanlig backup ikke er praktisk gjennomførbart.

Til slutt sitter vi igjen med RAID 0, som vi har sett betyr bedre ytelse enn det vi kan få med en enslig disk av samme kaliber. RAID 0-kontroller er inkludert på mange hovedkort, det er relativt enkelt å sette opp og kan være aktuelt for både nye og gamle diskpar.

Uheldigvis betyr også flere disker gjerne mer støy (med mindre du bruker SSD-er), økte kostnader, mer varme, høyere strømforbruk og større risiko for at en av dem skal ryke og ta alle data med seg. Så husk hyppig backup dersom du vil prøve deg.

Har du godt med penger og plass er også RAID 1+0 eller 0+1 gode alternativer. Du får de samme fordelene som RAID 0, samtidig som en av (eller flere, avhengig av oppsett) harddiskene kan gå ad undas uten at du mister samtlige data.

Til slutt vil vi også anbefale deg å ta en tur til lagringsmedier på forumet, der vi har mange kunnskapsrike og engasjerte brukere rundt dette emnet.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen