GUIDE: Få raskere PC med RAID Få raskere PC med RAID

Guide Få raskere PC med RAID

Få raskere PC med RAID

Ytelse i RAID 0

Det vi først og fremst ville se på var hvordan to harddisker i RAID 0 gjorde det i forhold til en enslig harddisk av samme kaliber.

Aller best resultater ville vi fått ved å bruke SSD-er i stedet for tradisjonelle harddisker. En SSD er jo overlegen en snurredisk i ytelse, og er dessuten lydløs. Ulempen er at RAID-et ville kostet mer.

Men i dette tilfellet har vi, som kanskje noen fikk med seg fra forrige side, nøyd oss med å børste støvet av et par klassiske harddisker – ærverdige Samsung SpinPoint T166. De har begge modellbetegnelsen HD501LJ, altså har de en kapasitet på 500 GB hver, med 16 MB cache og en omdreingshastighet på 7200 RPM (rotasjoner per minutt). Denne modellen kom på banen sent i 2006 og fikk meget gode skussmål fra mange brukere og anmeldere.

Testkonfigurasjon
Maskinvare
Hovedkort
MSI P35 Platinum
Prosessor
Intel Core 2 Quad Q9300
RAM
8 GB Crucial DDR2 1066 MHz
Strømforsyning
NorthQ 650 W
Skjermkort
ATI Radeon X800 GT
Harddisk

Seagate Barracuda V, OS

Harddiskene/SSD-ene som er testet kommer i tillegg.

Programvare
Operativsystem
Microsoft Windows Vista Ultimate XP1
Applikasjoner
IOmeter
PCmark Vantage
HD Tach

PS: Sjekk ut vår benchmark-guide for mer informasjon og nedlastning av testprogramvare.

Sammenligningen har blitt en T166 som enslig harddisk mot to av dem i RAID 0. Selve testene har blitt gjort på to måter. Den ene er i vår testbenk for harddisker, med konvensjonelle syntetiske ytelsestester. Den andre er praktiske forskjeller på noen vanlige operasjoner. For dette installerte vi en jomfruelig utgave av Windows 7 og kjørte tre tester med T166/RAID som systemdisk, for å se hva dette kan bety i innsparte sekunder.

For de syntetiske testene tok vi også med resultatene fra Western Digitals Caviar Black på 2 TB, en moderne modell med fokus på ytelse.

HD Tach - burst

HD Tach er en klassiker, og i burst-testen ser vi en av fordelene med å kunne spre belastningen over to harddisker. Våre to gamle Samsung-disker i RAID legger også en ny Caviar Black ettertrykkelig bak seg.

HD Tach - random access

På visse områder er det ikke noe å hente på RAID, og ett områdene er aksesstiden, altså tiden det tar fra operativsystemet ber om en fil til overføringen av den starter.

HD Tach – lese og skrive

Når det gjelder lesing og skriving av store filer kan det derimot være en del å hente. To T166 i tandem gjør det som vi ser langt bedre enn bare en.

HD Tach – ytelsesgraf

HD Tach sin måling av lese- og skriveytelsen over hele disken. De to øverste grafene tilhører RAID-et.

IOmeter - IOPS

IOPS (Input/Output Operations Per Second) sier mye om hvordan en harddisk vil klare seg i et miljø der både lesing og skriving er hyppig og sporadisk – typisk som systemdisk. Også her er det tydelige fordeler ved to disker i RAID 0.

IOmeter – lese og skrive

Lese- og skrivetesten gjøres med en datablokksstørrelse på 64 kilobit, og blir sånn sett en helt annen test enn med HD Tach, som bruker andre filstørrelser. Dette fører til at vi får et annet resultat her.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen