GUIDE: Få raskere PC med RAID Få raskere PC med RAID

Guide Få raskere PC med RAID

Få raskere PC med RAID

Annonsør­innhold
Les hele saken »

RAID i praksis

Som vi har sett over de foregående sidene er det altså to grunner til å bruke RAID. Den ene er redundans, som har med datasikkerhet og oppetid å gjøre. Den andre grunnen er ytelse, der oppsettet tjener på at flere harddisker spiller på lag.

I denne delen av artikkelen skal vi se på hvordan et enkelt RAID kan settes opp, og hva det i praksis kan tilføre en vanlig datamaskin. I vårt tilfelle har vi valgt å gå for RAID 0, ettersom dette har størst fokus på ytelse, og derfor har en virkning som kan måles.

Slik gjør du det

De fleste moderne hovedkort har som nevnt en eller annen form for RAID på diskkontrolleren. Å sette opp dette er ingen heksekunst, men først må du forsikre deg om at dette er slått på i datamaskinens BIOS.

Nøyaktig hvor i BIOS du finner denne varierer litt. Et stalltips er å kikke under Integrated Peripherals.
Nøyaktig hvor i BIOS du finner denne varierer litt. Et stalltips er å kikke under Integrated Peripherals.

Slik får du tilgang til BIOS

I tillegg må du naturligvis ha to eller flere (ledige) harddisker til å sette opp et RAID på. Du vil alltid være begrenset av harddisken med lavest kapasitet og ytelse, og derfor er det som regel best å bruke disker av samme merke og type (altså identiske spesifikasjoner) for best resultat.

Med RAID slått på i BIOS skal du få opp et ekstra skjermbilde under oppstarten, der du får muligheten til å sette opp et RAID. I vårt tilfelle måtte vi da trykke Ctrl+I for å komme inn i oppsettet, men dette varierer litt.

For selve RAID-oppsettet bør du egentlig bare følge instruksjonene på skjermen. Hvilke harddisker som skal være med og hva slags RAID bør nå være klart.

I tillegg må du velge strip size, som er mengden data som skal skrives sammenhengende på hver av harddiskene i RAID-et. Hva som lønner seg kommer an på bruken. Som en tommelfingerregel er mindre strip size bedre dersom du skal skrive småfiler, mens større strip size gjør det bedre med farten på store filer.

I vårt RAID 0 gikk vi for en strip size på 128 kilobyte, som var standardverdien på Intel-kontrolleren på hovedkortet vi brukte. Her er det fullt mulig å prøve seg litt frem, men merk at du ikke kan forandre på strip size i ettertid uten å slette alle data på RAID-et.

Helt til slutt skal RAID-et "bygges", det vil si klargjøres for bruk. Avhengig av hva slags kontroller og RAID du går for kan dette ta litt tid, men for RAID 0 er det gjerne ikke noen ventetid å snakke om.

Datamaskinen oppfatter nå våre to harddisker på 500 GB som en eneste disk på 1 TB. På neste side skal vi se på hva dette kan bety for ytelsen.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen