GUIDE: Få raskere PC med RAID Få raskere PC med RAID

Guide Få raskere PC med RAID

Få raskere PC med RAID

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Striping og speiling

RAID 0 – kun ytelse:
Denne varianten har null redundans og kunne like gjerne blitt kalt AID. Hva RAID 0 har til felles med ekte RAID er den sprer data jevnt utover de enkelte diskene, også kjent som "striping". Skriver du for eksempel en fil på 300 megabyte til et RAID 0 på 3 harddisker, vil det fordele seg med omtrent 100 MB på hver av dem. Lese- og skriveytelsen vil kunne gå opp, ettersom du ikke er begrenset av ytelsen til en enkelt disk.

Men i eksempelet over snakker vi heller ikke om å tredoble ytelsen. Faktisk er det vanskelig å spå hvor mye det er å vinne på denne typen RAID. Faktorer som spiller inn er kvaliteten på kontrolleren, type og antall harddisker og hva slags filer det er snakk om. Fordi aksesstiden (tiden det tar fra datamaskinen spør etter data til den begynner å motta filene) ikke går ned, vil nemlig ytelsesøkningen merkes best ved lesing og skriving av store filer.

I stedet for å bruke konvensjonelle harddisker i RAID 0 som systemdisk, vil det derfor ofte være et bedre alternativ å gå for en løsning som gir langt lavere aksesstid, som en SSD. Selvfølgelig, å sette flere SSD-er i et RAID 0 er også mulig, og er du ute etter best mulig ytelse er det veien å gå.

Den store ulempen med RAID 0 er at dersom en eneste av diskene RAID-et ryker, vil det føre til at alle filene går tapt. Sjansen for at det skal skje vil naturligvis øke med antall harddisker som brukes.

Sikkerhetskopiering er fra før viktig. I et RAID 0 er det kjempeviktig.

Raid 0 og 1 er rake motsetninger. Sistnevnte sørger for å ha flere identiske disker, mens RAID 0 kun har fokus på hastighet.
Raid 0 og 1 er rake motsetninger. Sistnevnte sørger for å ha flere identiske disker, mens RAID 0 kun har fokus på hastighet.

RAID 1: – med oppdatert reservedisk
I et slikt oppsett har alle diskene i RAID-et identisk innhold. Det er også kjent som speiling (eller mirroring på engelsk). Det som skjer på den ene disken skjer også med den andre, og tanken her er at dersom den ene harddisken skulle ta kvelden, er den/de andre disken(e) allid 100 prosent oppdatert med det samme innholdet. Det betyr at arbeidet med dataene kan fortsette uten opphold.

En vanlig misoppfatning er at RAID 1 (eller RAID generelt) er et greit alternativ til backup eller sikkerhetskopiering, noe det på ingen måte er. Hvis du for eksempel sletter feil data eller får et ondsinnet program som ødelegger filer, vil dette skje på alle diskene. Om PC-en dør av lynnedslag eller du får flom i kjelleren vil også alle diskene kunne gå. Kun ved mekanisk feil vil RAID 1 være bra å ha, og da for å sikre minimal nedetid. For de fleste normale hjemmesittere er altså ikke RAID 1 noe stort poeng.

Den store ulempen med RAID 1 er at du naturlig nok "kaster bort" en del diskplass. Plassen du har til rådighet vil tilsvare kapasiteten til den minste disken i RAID-et, uansett hvor mange disker du bruker. Det blir heller ingen ytelsesforbedring på skriving av data. På den annen side får du gjerne bedre ytelse ved lesing, siden data kan hentes fra flere disker samtidig.

RAID 0+1 / 1+0 – i pose og sekk :
Disse er også kjent som RAID 01 og RAID 10, og er i praksis ett RAID inni et annet RAID. Et 0+1-oppsett er stripede disker som blir speilet, mens 1+0 er speilede disker som blir stripet. Normalt sett foretrekkes RAID 1+0, som gir bedre feiltoleranse ved bruk av mange disker.

Men både RAID 01 og 10 gjør det mulig å kombinere ytelsesforbedringen som ligger i RAID 0 med den økte sikkerheten som ligger i RAID 1. Altså får du både i den berømte posen og sekken.

Men det sløser selvfølgelig også bort en del diskplass. Halvparten av harddiskene går jo med til speile den andre halvparten, og det krever et minimum av fire harddisker.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen