Guide

Få mindre støyende bærbar

Dersom du er av typen som lar deg irritere over støyende datamaskiner, kan du trøste deg med to ting. Det ene er at du slett ikke er alene, selv om det er en nokså smal trøst. Det er kanskje en bedre nyhet at dette i de fleste tilfeller kan gjøres noe med.

Selv om det tradisjonelt har vært flest muligheter for å dempe støyen på stasjonære datamaskiner, er det nå også flere gode teknikker som virker på bærbare PC-er. Og det er bra, ettersom brorparten av befolkningen i dag velger seg en bærbar modell når sparegrisen skal ofres til datagudene.Strømforbruk = varme = viftebråk
Når PC-en jobber hardt bruker den strøm, og mye av denne strømmen omdannes til varme. Ettersom datamaskinens komponenter ikke tåler all verden av temperatur før de får kortere levetid eller blir ødelagt, blir varmen ledet bort ved at en eller flere vifter sender en luftstrøm over kjøleribber og varme områder. Jo varmere datamaskin, jo mer luft behøves, og jo hardere må viftene jobbe. Og støyende vifter er en av de store synderne.
 
En del av trikset med å dempe støyen er derfor å holde datamaskinens temperatur nede, og her er det flere faktorer å spille på.

Plasser maskinen smart
Hvis den omliggende temperaturen er lav, vil den luften som strømmer gjennom datamaskinen kjøle mer effektivt, som igjen gjør at viftene ikke trenger jobbe like hardt. Her snakker vi ikke om å sette seg i kjelleren, men å unngå områder med spesielt varm luft, som å ha den på bordet over varmeovnen.Når vi tenker plassering er det også viktig at datamaskinen får "puste". De fleste bærbare suger inn luft fra undersiden, så dersom du for eksempel bruker den i senga eller på andre myke underlag vil dette kunne hindre fri luftgjennomstrømming og god kjøling. Dette får vanligvis viftene til å legge inn høygiret, som igjen betyr mer støy.

Et beslektet punkt er støv og skitt i luftinntak og/eller luftekanalene, som i likhet med en dyne vil kunne gi PC-en pusteproblemer. Stikkord er derfor rengjøring og et plant underlag for datamaskinen. Er du spesielt glad i å sitte med den på fanget finnes det egne "plater" som er lagd for dette. Noen av disse er også utstyrt med spesielt stillegående vifter som kjøler PC-en ekstra.

Sett ned ytelsen
En annen strategi for å hindre at den bærbare bråker er å senke ytelsen. Dette høres kanskje litt drastisk ut, men faktum er at moderne prosessorer allerede har flere "gir", noe som gjør at de trekker mindre strøm når de ikke jobber så hardt. For nyere datamaskiner gjelder dette for flere deler av maskinvaren.

Når en bærbar går på batteridrift er det vanligvis slik at ytelse begrenses og forskjellige strømsparingsmodi aktiveres, noe som sørger for at batterilevetiden blir bedre. Det fører også til at datamaskinen utvikler mindre varme og får lavere støynivå. Om du ikke har behov for full ytelse når PC-en er koblet til strømnettet er det også mulig å sette lignende innstillinger under strømalternativer. Det viktigste punktet her er nok grafikkortet dersom du har dedikert eller hybrid grafikk.Noen datamaskiner har en egen "stille modus", der du med ett eneste tastetrykk senker både ytelsen og støyen. På noen modeller med Windows 7 har det dessuten kommet et kjekt valg under strømalternativer, der du kan velge policy for systemavkjøling - det vil si om ytelsen skal senkes før viftehastigheten økes.

Hjelp med BIOS
Viftestyringen er som regel styrt av datamaskinens BIOS, og i noen sjeldne tilfeller går det til en viss grad å stille på temperaturene for når viftene skal sette opp farten. Men husk også at for de fleste datamaskiner blir BIOS-en oppdatert flere ganger. Har du en bærbar med mye vifteaktivitet der luften som blåses ut er relativt kald, kan det være en feil som er rettet i en senere BIOS-versjon. I disse tilfellene må du oppdatere datamaskinen - les mer om det i denne artikkelen.

Ny harddisk?
Det er mer enn vifter som bråker - også harddisker kan være en lei kilde til støy. Spesielt eldre disker kan gjøre en del ut av seg med tanke på sus, hvining og knatring.

Har du fra før en gammel og sliten disk, men likevel en helt grei bærbar, kan du vinne på flere måter ved å ganske enkelt bytte ut disken. Nyere harddisker støyer nemlig ikke bare mindre enn sine forgjengere, de kan også sørge for at noen operasjoner gjøres dobbelt så fort.

Å sett inn en annen harddisk i en bærbar er ikke så vanskelig som mange tror, og vi har dessuten en guide til harddisk-bytte som kan hjelpe deg. For best avveining mellom pris, plass, støy og varmeutvikling (som jo betyr mer viftestøy) bør du gå for en større harddisk på 5400 RPM (rotasjoner per minutt). Har du nok av penger vil en SSD være best med på ytelse, støy og varme.Har du ikke råd eller lyst til å bytte ut harddisken kan du forsøke Automatic Acoustic Management eller AAM som vi nevner i artikkelen gjør harddisken stillere. AAM kan hjelpe deg med å dempe knatrelyden som kommer når lese-/skrivehodet beveger seg. Merk at det på noen bærbare er mulig å stille AAM i BIOS.

Handle ny bærbar?
Dersom du står med store planer om å kjøpe en ny bærbar, og ikke minst ønsker deg en stillegående modell, er vårt råd å ikke kjøpe en med mer muskler enn du strengt tatt trenger. Ved siden av mindre støy betyr dette også bedre batterilevetid. For den som ikke har spesielle krav til høy ytelse er strømgjerrige CULV-modeller med integrert eller hybrid grafikk et populært valg.

Ellers kan vi bare råde deg til å lese tester og omtaler av modeller du er interessert i, og legge merke til hva som sies om støyen. Å lytte på en utstillingsmodell i en overfylt butikk er nemlig håpløst. Og synes du din nyinnkjøpte bærbare bråker for mye minner vi deg også om at det er lov til å benytte seg av en eventuell returrett.

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen