Guide

Få maskinen til å starte raskere

Husker du dengang du hadde en fersk og frisk Windows-installasjon? Da du ikke måtte vente i "årevis" fra du skrudden på PC-en til den var klar for jobb eller moro?

Vel, Windows har en tendens til å oppleves som treigere etter en stund. Dette har noe med defragmentering av harddisken å gjøre, men et minst like stort problem er alle programmene du har installert gjennom årenes løp.

En del programvare liker nemlig å lure i kulissene, og konkurrerer med hverandre om å lastes inn først. Og det sier seg selv at når en gammel harddisk på samme tid skal prøve å hente inn Windows' egne greier, antivirus, lynmeldingstjenesten, det derre programmet til å synkronisere mobilen, søkeverktøyet, den ekstra brannmuren, skjermbildeprogrammet, superverktøylinja, pauseprogrammet, utskriftsveiviser, oppstartshjelp for Office, Photoshop, Adobe Reader, samt fanden og hans oldemor...

... er det egentlig ikke så rart det tar tid.

Hva trenger du egentlig?
Har du hatt PC-en en stund vil du ha installert en del dill og dall du egentlig ikke bruker til daglig. For ting du aldri bruker anbefaler vi å ganske enkelt avinstallere, men så har du jo alle disse programmene som du bruker av og til. Disse kan du jo ikke akkurat fjerne, men det er heller ingen grunn til at disse skal oppta tid og ressurser før de faktisk skal brukes.

Les også: Fem som fjerner alt

Vi skal derfor her se på tre programmer som hjelper deg rydde og fjerne noen av disse applikasjonene fra Windows' oppstartsrutiner. Du vil selvfølgelig fremdeles være i stand til å bruke programmene, men du må altså aktivt starte dem.

Systemkonfigurasjon
Windows har faktisk et innebygd verktøy for å få bukt med alskens vissvass som sinker oppstarten din. Det har det offisielle navnet Systemkonfigurasjon, men de mer nerdete av oss kaller det bare for msconfig, ettersom den enkleste måten å starte det på er å trykke Windows-tasten, skrive msconfig og trykke enter.Systemkonfigurasjon er et verktøy du bør gjøre deg kjent med, men kanskje ikke tukle så altfor mye med hvis du er helt grønn på data. Vil du ha litt bedre fart på oppstarten kan du i første omgang holde deg til Oppstart-fanen, der du kan fjerne haken ved programmer som du ikke ønsker skal starte opp automatisk.

Du kan sette på haken igjen senere om du ønsker, men er du usikker på hva programmet gjør er det som regel greit å trå forsiktig.

Om du allerede bruker det populære ryddeprogrammet CCleaner kan du også merke deg at dette har en funksjon som gjør noe av det samme.

Startup Inspector
Problemet med Systemkonfigurasjon er at du kanskje ikke alltid helt vet hva du driver med, ettersom en småkryprisk linje med informasjon ikke alltid er nok for å vite om dette er noe du trygt kan fjerne eller ikke. For deg har vi Startup Inspector, som etter sigende skal ha informasjon om nærmere 5000 slike linjer og vet en del om hva som er trygt og absolutt ikke må fjernes.Programmet er kanskje ikke det aller vakreste å se på, men kan være til stor hjelp for deg som er redd for å trå i den digitale båndsalaten.

Autoruns
Dette er for deg som synes msconfig er barnemat og trenger noe med mye mer futt - altså for viderekomne. Her er det mye og full kontroll på alt fra drivere til kodeker, så vi kan bare gjenta oss selv med at det helt klart er lurt ikke fjerne haker i vilden sky. Kan lastes ned fra Microsoft sine nettsider.Hvis du ikke syned noen av disse programmene hjelper deg, finnes det også andre triks som kan gjøre datamaskinen din kjappere - bare sjekk ut vår artikkel 10 tips for raskere PC.

Husk også at det å bytte ut en gammel harddisk med en SSD vil gjøre underverker for hastigheten på oppstarten.


Artikkelen ble publisert første gang oktober 2009. Oppdatert 9. oktober 2010. 

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen