Guide

Få bedre levetid på kameraet

Utviklingen på batterisiden har vært preget små steg i riktig retning, i stedet for de store, teknologiske hoppene som ble spådd for et par år siden. Det snakkes fortsatt om brenselsceller og nanoteknologi som skal gi ubegrenset med batterikapasitet, men foreløpig har ingen av de nye teknologiene gitt utslag i konkrete produkter.

Dermed må vi fortsatt slite med strømkabler, flate batterier når man minst trenger det og jakt etter strømuttak på de merkeligste stedene. Spesielt i ferien er det frusterende å gå tom for strøm på kameraet, ikke minst når opplading både krever tilgang til uttak og riktig overgang om du befinner deg i et land som ikke kjører samme støpselstandard som i Norge.

Men det finnes et par triks som lar deg øke batterilevetiden - og sjansen til å ta sommerens blinkskudd - betraktelig.

  • På både speilreflekser og kompaktkamera har muligheten til å se motivet ditt på stor skjerm blitt vanlig, men det trekker mye strøm. Et tips for å spare batteriet er å skru av LCD-skjermen og bruke den manuelle søkeren i stedet. Du finner muligheten for å skru av skjermen i kameramenyen.
  • Pass på temperaturen. Både kulde og varme påvirker batterilevetiden, og for mye av sistnevnte kan faktisk ta drepen på hele batteriet. Sørg for å legge kameraet i skyggen når det ikke er i bruk på solvarme dager, og plukk ekstrabatteriet opp av den varme shortslommen og legg det i en bag eller veske i stedet.
  • Ikke se gjennom bildene dine før du har fått overført dem til en PC. Å bla gjennom bildene på kameraskjermen sløser mye batteri, så bruk bare skjermen for å se på bildene når du absolutt må – for eksempel for å sjekke om komposisjonen ble bra eller lyssettingen riktig.
  • Ikke trykk utløserknappen halvveis ned når det ikke er nødvendig. Hver gang du gjør dette uten å ta et bilde, sløser du med energi. Når du trykker knappen halvt ned, gjør nemlig kameraet seg klart til å ta et nytt bilde ved å fokusere, gjøre klar blitzen og vekker opp elektronikken som stiller inn de automatiske funksjonene. Det trekker strøm.

  • Ha med et ekstra batteri, spesielt om du skal ut på langtur og er usikker på hvor mange bilder du kommer til å ta, og om du får tilgang til strømuttak. Batterier er små og lette, så å putte et ekstra i lommen vil ikke være mye bry. Bare husk at batterier kan tappes for strøm selv om de ikke er i bruk, så lad ekstrabatteriet om du har bært det med deg noen dager, selv om du ikke har brukt det.
  • Lad når du kan. Selv om du ikke har brukt kameraet mye, ta alltid vare på mulighetene du har til å lade når du er ute på tur. Du vet ofte ikke hvor lang neste fotosession vil være, og når du har sjansen til å lade neste gang.
  • Planlegg batteribruken din. Skal du bare ut og knipse noen bilder utenfor hjemmet ditt, trenger du ikke ta noen spesielle forholdsregler, men har du tenkt å bruke en hel dag utendørs og ta bilder som kanskje både krever bruk av blitz og kontinuerlig fokusering bør du tenke på å skru av skjermen og ikke bruke batteri på å kikke gjennom bildene.

  • Fokusering og zoom bruker mye strøm. Hver gang kameraet ditt fokuserer, må motorene som flytter på optikken kjøres i gang. Prøv derfor å unngå unødvendig zooming, og unngå å fokusere konstant når du ikke trenger det, for eksempel når du tar bilder av objekter som ikke flytter raskt på seg.
Har du noen smarte tips du vil dele med oss? Legg dem gjerne inn i kommentarfeltet under. Kilder: Digit.no, DPreview, DinSide, Betterphotographs.com.

Artikkelen ble første gang publisert juli 2009.

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen