TIPS: Få bedre nett med kanalbytte
Tips

Få bedre nett med kanalbytte

Ikke gjør som naboene dine.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Har du mange naboer? Da kan de ha skylden dersom du har problemer med dine trådløse forbindelser.

De fleste Wi-Fi-enheter bruker nemlig samme frekvens på 2,4 GHz, noe som betyr at signalene må konkurrere med hverandre. For mye slik konkurranse kan bety dårlig stabilitet og ytelse på ditt trådløse nettverk.

Les også: Sett ruteren på rett sted

Et alternativ til å flytte på deg, legge kabel til alle rom eller eller bytte trådløs ruter, er å prøve en annen kanal på 2,4-GHz-båndet. Denne frekvensen er nemlig delt inn i opp til 14 kanaler (channels). Noen moderne rutere skanner frekvensen etter andre nettverk når de starter opp, og setter automatisk kanalen til der det er minst interferens. I andre tilfeller settes dette til en standardkanal, som du da kan velge å bytte.

Illustrasjon: Wikimedia Commons.
Illustrasjon: Wikimedia Commons.

Kanalene overlapper hverandre i en viss grad. Så for å få så "rene" kanaler som mulig er du med dagens Wi-Fi-standarder 802.11g og -n anbefalt å holde deg til kun fire av dem: 1, 5, 9 og 13.

Dessverre er det slik at mange også fremdeles tar høyde for den "gamle" 802.11b-standarden, og da er det kanal 1, 6 og 11 som er de magiske.

Når du velger kanal bør du derfor rette deg etter hva brorparten av naboene dine bruker, eller kanskje rettere sagt ikke bruker. Det smarteste er naturlig nok å velge den kanalen som det er minst trafikk på fra før. Noen rutere er som nevnt smarte nok til å velge dette selv.

Med inSSIDer får du også en grafisk representasjon av kanaler og signaler.
Med inSSIDer får du også en grafisk representasjon av kanaler og signaler.

Dette kan og bør du sjekke. I forrige tips nevnte vi at du kan "se" Wi-Fi-signalene rundt deg, altså omliggende trådløse nett, med signalstyrke og hvilke kanaler de ligger på.

Ser du at du og de fleste andre rundt deg bruker kanal 1, kan du for eksempel sette din egen trådløse ruter til å heller bruke kanal 5 eller 6, alt etter hva som passer i forhold til omliggende nett.

Merk deg at noen få trådløse rutere lar deg doble båndbredden på 2,4 GHz ved å benytte to kanaler (40 MHz mot vanlige 20 MHz). Bruk dette med forsiktighet. Med litt svake signaler og/eller flere konkurrerende trådløse nett kan du faktisk ende opp med lavere ytelse enn over en enkelt kanal.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen