Vil hjelpe deg med å skjule hva du gjør på nettet
(Bilde: Shutterstock)

Vil hjelpe deg med å skjule hva du gjør på nettet

F-Secure Freedome skal beskytte mot overvåking og forhindre at du legger igjen spor på PC-en eller mobiltelefonen din.

Det finske sikkerhetsselskapet F-Secure har lansert en sikkerhetsløsning for Windows-PC-er som ifølge dem selv skal beskytte deg mot overvåking, og samtidig også forhindre at du spores og at noen kan kartlegge surfevanene dine. 

Produktet heter Freedome, og finnes fra før av også for Android og iOS. Med Freedome installert på PC-en eller mobilen vil data kunne krypteres og overføres via VPN, slik at du skal kunne surfe tryggere via offentlig tilgjengelige trådløse nettverk. Ifølge F-Secure vil ikke mellommenn kunne få tilgang til innholdet i kommunikasjonen. Brukerens ekte IP-adresse vil skjules fra nettstedet som besøkes, og F-Secure hevder at det ikke skal være mulig å spore surferens atferd basert på IP-adresse.

freedome.
Freedome for Windows. Foto: F-Secure

Kartlegger surfevaner

Freedome inneholder også funksjoner for å blokkere usikre nettsteder, og skanner for ondsinnet programvare, informasjonskapsler (cookies) som brukes til å spore deg, samt apper som prøver å videresende informasjon uten at du er klar over det.

– Freedome gir ikke bare beskyttelse mot staten og kriminell overvåking. Den mest omfattende overvåkingen i dag er kommersielle selskaper som kartlegger dine surfevaner for å tilpasse reklamer. Det er en overvåking vi snakker altfor lite om, sier Xerxes Malekani, skandinavisk sjef, F-Secure.

Ifølge en undersøkelse fra F-Secure er det bare 15 av de 100 mest populære web-adressene i verden som besøkes direkte av menneskelige brukere. 85 prosent er tredjeparts nettsteder som blir kontaktet av den siden brukeren besøker, og mer enn halvparten av disse igjen er sporingsnettsteder som bygger opp en profil av deg og surfevanene dine. 

Dette verktøyet hjelper neppe mot dette problemet: Skuldersurfer du? »

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen