Extreme Ultra Pro GT?

Både ATI og NVIDIA ser ut til å finpusse på grafikkortene sine til siste øyeblikk, og ingen skyr noen midler i forsøket på å ha det beste kortet på markedet. Derfor annonserer ATI nå om kort tid sitt Radeon X800 XT-kort - og NVIDIA svarer med GeForce 6800 Ultra Extreme. Alt sammen mens klokkehastighetene ser ut til å gå opp og ned som en jo-jo.

ATI Radeon X800 XT skal etter sigende ta over tronen som NVIDIA har "okkupert" i en uke eller to som produsenten av verdens raskeste grafikkort med store marginer. Radeon X800 XT-kortene skal ifølge The Inquirer få en kjernefrekvens på 520 MHz og minne på 560 MHz DDR (eller 1,12 GHz effektivt) - som er et lite hakk over NVIDIAs tilbud på minnefronten.

Men NVIDIA har ikke ligget på latsiden heller. I løpet av en uke har det dukket opp spesifikasjoner på GeForce 6800, som har hoppet opp og ned alt ettersom hvilket nettsted som rapporterer om det. NVIDIA har imidlertid bekreftet at "Pro"-utgaven av kortet blir hetende "GT" og får 16 pipelines, 350 MHz GPU og 1 GHz DDR3-minne. Og i dag kom svaret på ATI sitt X800 XT-kort: GeForce 6800 Ultra Extreme (Edition, kanskje?)

NVIDIA GeForce 6800 Ultra Extreme blir klokket til 450 MHz kjernefrekvens, 50 MHz høyere enn Ultra, og får den samme minnehastigheten som Ultra på 550 MHz DDR - altså 1,1 GHz effektivt. Haken er at det visstnok bare er rundt 200 av 2000 GeForce 6800 Ultra-brikkene som kvalifiserer som "Extreme"-versjoner, av rundt 10000 NV40-brikker som totalt er produsert hittil.

Forvirret? Det er nesten vi også. Det beste i dagene og ukene fremover må nesten være å lene seg tilbake og ta det med ro til kortene faktisk foreligger. Spesifikasjonene ser ut til å endre seg hele tiden, og det eneste trygge er å se hva som står på kortet du holder i hånden.

I de sene nattetimene i går kom det i tillegg et par nye lekkasjer, denne gangen i form av bildene til en sammenligningstest av Radeon X800 XT og GeForce 6800 Ultra. Bildene, som blant annet inneholder søylediagrammer av testresultatene viser at ATI trolig har gjort det igjen; X800 XT ser jevnt over ut til å ha et overtak på GeForce 6800 Ultra.

Om kun kort tid får vi vite sannheten, når de "offisielle" testene av ATI Radeon X800 XT dukker opp rundt omkring på nettet. Spennende blir det også å se hvordan GeForce 6800 Ultra Extreme klarer seg mot den nye ATI-toppmodellen.

(Kilder: The Inquirer, Computerbase.de, X-bit labs)

Norges beste mobilabonnement

August 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Chili Medium 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen