Test

Eventyret om den slemme rotta

Helen er hjemløs. Hun tigger på gatene i London og hennes eneste venn er en rotte, som hun reddet fra forskningsdøden i et skolelaboratorium. Sammen fryser de seg gjennom fuktige og sultne hverdager i storbyen, med alle dens farer luskende rundt seg. Men farene er ikke på langt nær så truende som den faren Helen har rømt fra. Gjennom tilbakeblikk og drømmeaktige sekvenser nøstes historien bakover, og årsakene til Helens fortvilelse åpenbares. Og det er ikke småtterier denne jenta strir med.

Dramatiske tegninger

Tegningene er enkle og virkningsfulle.
Tegningene er enkle og virkningsfulle.

Uansett hvor god historien i en tegneserieroman måtte være, blir den fort plassert i hylla eller levert tilbake til butikken hvis ikke tegningene holder mål. Førsteinntrykket av "Eventyret om den slemme rotta" er nettopp at tegningene ikke holder mål, men, noe merkelig skjer: allerede på tredje side suger handlingen deg rett inn, og deretter er det ikke noe å utsette på tegningene heller. De passer historien perfekt. Den tilsynelatende mangelen på følelser i ansiktsuttrykk og kroppspråk viser seg etter hvert å være et bevisst grep. Den lavmælte streken gir nemlig ansiktsuttrykkene og kroppspråket langt mer slagkraft når forfatteren først vet hva han vil formidle.

Og den enkle streken har definitivt en funksjon ved at den ikke fremstiller mennesker etter vår tids forferdelige skjønnhetsidealer. Dette er vanlige mennesker. Med vanlige problemer. Vanlige problemer som det ikke må kimses av, men snakkes om og diskuteres over, helt åpent. For de som ikke skjønte hentydningen i første avsnitt, her kommer det i klartekst: "Eventyret om den slemme rotta" handler om incest. En far som har misbrukt jentungen sin gjennom nesten hele oppveksten. Og om hvordan det får Helen til å føle seg. Dette er ikke noe å snakke om bak lukkede dører, for det er der det skjer. Bryan Talbot skal ha enormt med ros for å ha skrevet, tegnet og presset gjennom denne boka.

Talbot er en kjent mann i tegneserieverden. Han har tidligere gjort ”The Adventures of Luther Arkwright”, som var den første britiske tegneserieromanen. Han har også vært med og tegnet både "Judge Dredd", "Hellblazer" og "Sandman". Men han skriver i etterordet at «dette har vært den mest givende boka jeg har jobbet med og den beste – for ikke å nevne den vanskeligste – tegneserien jeg noen gang har laget». Det er det ikke vanskelig å tro på.

Vanskelig tema

Med enkle virkemidler skildrer Bryan Talbot en vond og viktig tematikk.
Med enkle virkemidler skildrer Bryan Talbot en vond og viktig tematikk.

Incest er et fortiet og vanskelig tema. At en av tre jenter (tall fra etterordet i boka) blir utsatt for overgrep tyder på at det er et svært utbredt problem. Folk vil ikke snakke om incest, og det blir derfor en stor utfordring å formidle stoffet på en måte som folk orker å ta inn over seg. Talbot klarer den hårfine balansegangen. Overgrepene antydes, men vises ikke. Følelsene som oppstår rundt, tapet av selvtillit og tillit og fortvilelsen som oppstår, vies derimot masse plass. Og selv om enkelte passasjer blir litt for overtydelige for denne leseren, er det viktig å huske at denne boken har en annen målgruppe i tillegg til den altetende tegneserienerden.

Boka brukes i undervisningsøyemed, i skoler, på universiteter og ikke minst, på rådgivningskontorer for barn, i flere europeiske land. Og da skal ting sies rett ut, ikke lenger antydes eller skjules bak metaforer som kan misforstås og skape enda mer utilpasshet. Men når det er sagt – "Eventyret om den slemme rotta" står seg utmerket godt som tegneserieroman. Den kan leses som en spennende og oppslukende historie om en tragisk menneskeskjebne, med stadig mer interessante illustrasjoner. At utgivelsen er pent innbundet og lekkert designet gjør heller ingenting.

Konklusjon

Det går ikke an å mislike "Eventyret om den slemme rotta". Til det er den altfor godt fortalt og altfor viktig. Hvis du synes tematikken er kjedelig eller uinteressant, får du gå på badet og tørke deg ordentlig bak øra. Denne boken bør inn i norsk skolevesen, den bør bli obligatorisk lesning i grunnskolen og på institusjoner landet over. Så kan politiet stå klar med avbitertenger og løse problemene etter hvert som de kryper ut fra skjulestedene sine landet over.

Egmont Serieforlaget AS Eventyret om den slemme rotta   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen