Eventyret Kodachrome er over

Annonsør­innhold
Les hele saken »

Torsdag 30 desember 2010 blir en merkedag i filmfotografiets historie. Det er i år 75 år siden Kodak startet produksjonen av sin film Kodachrome, som ble den første kommersielle fargefilmen for både still- og filmkameraer. I dag stenges den siste Kodachrome-laben som fortsatt er i bruk.

Kodaks legendariske film Kodachrome gikk ut av produksjon i 2009.
Kodaks legendariske film Kodachrome gikk ut av produksjon i 2009.

I 2009 valgte Kodak å avslutte produksjonen av den berømte filmrullen. På denne tiden utgjorde salget av Kodachrome kun én prosent av Kodaks filmproduksjon, og det var kun et sted i USA man fortsatt kunne fremkalle filmen.

Les også: Farvel Kodachrome

Ettersom digitalkameraer har tatt over mer og mer av fotomarkedet, har antall steder som fremkaller Kodachrome blitt stadig færre. Til slutt var det bare Dwayne's Photo, en familiedrevet fotobutikk i Kansas, som kunne fremkalle filmen. I fjor stoppet Kodak å produsere de nødvendige kjemikaliene man trenger for å fremkalle filmen, men gav Dwayne's Photo nok til å fortsette fremkalling av filmen ut 2010.

Les også: Farvel Kodachrome (igjen)

Så i dag er det altså slutt. Det er et stykke fotohistorie vi nå er vitne til nå som den aller siste Kodachrome-laben blir tatt ut av drift og ikke lenger vil kunne fremkalle den legendariske filmen.

Er du av den nostalgiske typen og vil mimre litt, kan du sjekke ut Kodachromegruppen på Flickr.

Kilder: www.nytimes.com

Norges beste mobilabonnement

Desember 2018

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Komplett MiniFlex 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Komplett MedioFlex+ 6GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen