Eventyret over for K-01
(Bilde: Pentax.com)

Eventyret over for K-01

Pentax har pensjonert det rare kameraet.

Annonsør­innhold
Les hele saken »

De fleste visste hverken om de skulle gråte eller le da Pentax litt overraskende lanserte den artige krabaten K-01 for ganske nøyaktig ett år siden.

Det kom vel egentlig litt som lyn fra klar himmel, for Pentax hadde allerede lansert et speilløst system med navnet Q. Overraskelsen var derfor stor da Pentax lanserte et kamera som mildt sagt skilte seg fra resten av de tilsvarende konkurrentene i den speilløse klassen. Ikke nok med at kameraet hverken hadde samme størrelse på bildebrikken eller samme fatning som det forrige speilløse kamerahuset fra produsenten, det hadde også et mildt sagt oppsiktsvekkende utseende som virkelig fikk gjennomgå. Kritiske røster mente at kameraet så ut som et leketøy, og vår redaktør mente blant annet at jobben burde ha vært overlatt til tidligere kameradesignere, og ikke til industridesigneren Marc Newson.

Les også: Nytt speilløst kamera fra Pentax

K-01 - Et friskt pust i dagens fotobransje.
K-01 - Et friskt pust i dagens fotobransje.Foto: Pentax.com

Selv om designet på kameraet ikke akkurat bergtok den gjengse fotoentusiasten, var kameraet allikevel godt utstyrt. Det hadde blant annet en APS-C bildebrikke på 16 megapiklser, som langt på vei slektet på bildebrikken fra det anerkjente kameraet Pentax K-5, i tillegg til at det både hadde grei skuddtakt og mulighet for filmopptak i full-HD med 30 bilder i sekundet.

Les også: TEST: Pentax K-01

At kameraet hadde krutt på innsiden ble bekreftet da vi testet kameraet i fjor sommer, og vår frilanser konkluderte med at kameraet hadde mye mer å by på enn hva øyet kunne se.

Det er imidlertid mye som tyder på at kameraet ikke akkurat ble en stor suksess for Pentax. I løpet av fjoråret dumpet de prisen på kameraet med 50 prosent, uten at det ser ut til å ha hjulpet nevneverdig på salget. I oktober i fjor lanserte Pentax en ny modell i Q-serien med navnet Q10, men det er lite som tyder på at det kommer noen ny modell som skal erstatte K-01 med det første. Nå har produsenten valgt å stanse produksjonen av kameraet, og de siste eksemplarene av kameraet vil nok forsvinne ut av butikkene i nærmeste framtid.

Foto: Pentax.com

Les også: Her er Pentax Q10

Har du lyst til å sikre deg et lite stykke kamerahistorie, må du altså handle nå. Det kan være et morsomt kamera å ha om noen år når kameraer som ikke helt slo an kanskje blir mer attraktive igjen. K-01 går iallfall inn i historien som en liten fargeklatt som kanskje ikke fikk helt den anerkjennelse det fortjente.

Kilde: www.photorumors.com

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen