Test

Eventyr i New York

Disneys store julesatsing dette året er filmen ”Eventyr i New York”, regissert av Kevin Lima. Lima har tidligere lagd animasjonsfilmer som "Tarzan" og barnefilmer som ”102 Dalmatinere”. I denne filmen blander han de to stilene og sender hovedpersonen, den animerte Prinsesse Giselle, ut på et høyst virkelig og levende eventyr i New York City. På rollelisten finner vi blant andre Susan Sarandon, denne gangen i rollen som den onde dronning Narissa, og kjekkasen Patrick Dempsey som for tiden er best kjent som McDreamy i sykehusserien ”Greys Anatomy”, her i rollen som Robert Philip.

Kjærlighet, magi og ondskap

Giselle prøver å forklare Robert hvor fantastisk kjærligheten er.
Giselle prøver å forklare Robert hvor fantastisk kjærligheten er.

Tegnefilmprinsessen Giselle lever i en hytte i skogen sammen med dyrevennene sine hvor hun synger sanger og drømmer om en prins og ekte kjærlighet. Prinsen kommer og hun faller ned i armene hans og de blir straks forlovet. Men hans onde stemor dronning Narissa ønsker ikke å dele kronen sin med noen og sender prinsesse Giselle bokstavelig talt ut i virkeligheten. Gjennom et kumlokk forlater hun den animerte verdenen og ankommer New Yorks gater. Der møter hun den rasjonelle og uimpulsive Robert, som i god ridderånd lar henne sove over på sofaen hans.

Robert og Giselle blir venner og Robert prøver å få henne til å forstå at det ikke finnes noe slikt som kjærlighet ved første blikk, og at et par må bruke tid på å bli kjent med hverandre før det kan skje noe mer. Giselle på sin side forsøker å få Robert til å innse at sann kjærlighet eksisterer. Dette gjør hun blant annet ved å vandre rundt i parker og gater mens hun synger sanger om kjærlighet og romantikk. I mellomtiden har prinsen kommet til New York for å redde sin forlovede og bringe henne hjem. Men sammen med han har dronning Narissa sendt en spion for å ødrepe prinsesse Giselle. Det blir ikke lenger kun en kamp om ekte kjærlighet, men også en kamp på liv og død.

Tegneserieprinsesse i den virkelige verden

”Eventyr i New York” blander tegnefilm og virkelighet, og det gjør den på en morsom og spennende måte. I motsetning til andre slike filmer – hvor man ofte ser tegnefilmfiguren sammen med virkelige skuespillere – blir den animerte karakteren et virkelig menneske. Prinsesse Giselle fortsetter å rope på dyrene når hun skal rydde leiligheten til Robert, men i stedet for søte små animerte kaniner, fugler og dådyr, kommer det virkelige kakelakker, duer og rotter og hjelper henne med husvasken. Men det fungerer, dyrene hjelper henne, også i New York. Det klassiske tegnefilmuniverset med dets karakterer kolliderer i denne filmen med den virkelige verdenen – og det fungerer utrolig godt, både som fortellergrep og som en ironisk vri til Disneys klassiske historier.

Prins Edward tror Robert har vært slem med hans forlovede Giselle.
Prins Edward tror Robert har vært slem med hans forlovede Giselle.

Filmen blir imidlertid forutsigbar, og når sjarmen over de virkelige animerte karakterene har gitt seg blir man mest opptatt av å finne ut om det man tror skal skje faktisk skjer. Og det gjør det, noe som blir litt kjedelig i lengden. Mot slutten henter filmen seg derimot inn igjen, da dronning Narissa flyr opp av kumlokket og inn i den virkelige verdenen.

Sarandon er glimrende i rollen som den onde stemoren, og ikke bare spiller hun bra og ser flott ut, hun kommer også med magiske evner. Hun har onde krefter og magi som sprudler opp en heller velkjent romantisk setting med kostymeball, dans og lengtende blikk. Sarandon kunne med fordel hatt en større rolle i ”Eventyr i New York”, og hadde hun ankommet gatene litt tidligere i filmen kunne den ha spart oss for et forutsigbart dødpunkt mellom begynnelsen og slutten. Til tross for dette er ”Eventyr i New York” verd å få med seg og er både koselig og morsom, og trolig vil den gi mange en hyggelig kinoopplevelse midt i romjulen.

Se trailer til filmen her.

Konklusjon

”Eventyr i New York” blander tegnefilm og virkelighet på en ny og spennende måte, samtidig som den også har et spøkefullt forhold til det klassiske Disney-eventyret. Dette gjør filmen morsom både for liten og stor, men er også med på å gjøre filmen forutsigbar. Siden filmen er bygd opp rundt det klassiske eventyret blir det noe drygt i lengden, i og med at vi vet hva som kommer. Filmen er likevel verd og få med seg, og til tross for at handlingen foregår på sommeren, er det nok magi og kjærlighet i den til at den bringer julestemningen videre inn i romjula.

Eventyr i New York   Les mer »

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen