EU vil ta i bruk spyware mot folket
Teknofil

EU vil ta i bruk spyware mot folket

Annonsør­innhold
Les hele saken »
For de fleste europeere betyr juli måned en tid da de legger arbeidet på hylla og tar seg en velfortjent pause. Noen tar seg derimot ikke ferie. De ser muligheten til å få unnagjort litt ekstra jobb når andre slapper av. For deg kan det få store følger mener flere kritikere.

Vil legge inn spionvare på din maskin 
Den franske organisasjonen La Quadrature du Net (LQN) advarer mot at Eurpaparlamentet er i ferd med å innføre alvorlige begrensninger for din nettbruk. Den europeiske komiteen for det interne marked og industri (IMCO) og kommiteen for forskning og energi (ITRE) skal mandag diskutere flere tileggspakker som kan implementeres i den europeiske telekompakken. Denne skal etter planen implementeres i ekom-loven, en lov som også gjelder norsk nettregulering.

Ifølge LQN vil tileggene gi Europaparlamentet rett til å tvinge nettleverandører til å implementere teknologi på sine nettlinjer for å overvåke brukere og blokkere disse ute fra ulovlig materiale. Blant annet vil dette skje ved at nettleverandørene blir tvunget til å bruke spyware, små programmer som lagres på din maskin og i nettleseren, for å overvåke brukernes nettbesøk. Dette skal foregå uten at brukeren selv har godkjent overvåkningen.

- Kommisjonen og nasjonale instanser skal ha rett til å opprette standarder for å begrense hva som er "lovlige applikasjoner" og "lovlige tjenester", og tilgang og distribusjon av "lovlig innhold", står det i et av tilleggene foreslått av den britiske medlemmet av EU Parlamentet, Malcolm Harbour.

Det er derimot uklart hva som defineres under begrepet "lovlig". Det er det ment at Europaparlamentet og nasjonale instanser selv skal bestemme.


Med spionvare skal nettleverandørene tvinges til å overvåke deg.

Alvorlig trussel mot din frihet
LQN advarer sterkt mot de foreslåtte lovendringene.

- La Quadrature du Net er svært bekymret for flere tilegg som er i ferd med å bli vedtatt av Eurpaparlamentet i sammenheng med den europeiske telekompakken. Vi mener disse tileggene er en alvorlig trussel mot nettets åpne arkitektur og den grunnleggende friheten for nettets brukere, skriver de i en bekymringsmelding.

I første rekke er det tilgangen til rettighetsbeskyttet materiale som skal begrenses, og LQN mener det er lobbyister fra underholdningsbransjen som har fått disse tileggene inn i telekompakken. De er ikke alene om å advare mot hva som skjer.


Dine søk kan bli overvåket og filtrert advarer La Quadrature du Net.

Nettleverandørene kan ikke beskytte deg
Monica Horten, forsker ved institutt for media ved University of Westminister, advarer også mot de foreslåtte tileggene. Hun mener disse kan ha alvorlige følger for Europas nettbrukere.

- De foreslåtte tileggene vil resultere i tap av individuell frihet og personvern på nett, noe som er i strid med de europeiske menneskerettighetene, skriver hun i sin vurdering av de foreslåtte tileggene.

Hun mener tele- og nettleverandørenes rolle vil bli dramatisk forandret. Om telekompakken blir vedtatt med disse tileggene vil Europas nettleverandører etter hennes vurdering miste sin rolle som kun tilbydere av tele- og nettlinjer. De vil i så fall også stå ansvarlige for å overvåke sine kunders bruk av nettlinjene, begrense deres tilgang, og advare når de benytter seg av hva som ikke går under kategorien "lovlig innhold". De kan ikke lenger beskytte sine kunder mot statlig innsyn, eller for den saks skyld innsyn fra andre instanser eller organisasjoner.

- Om de foreslåtte tileggene blir vedtatt betyr dette at tele- og nettleverandører må overvåke brukernes aktiviteter. Slik overvåkning kan medføre at brukere som benytter seg av fildeling kan blokkeres fra nett, og at spesifikke nettsider kan blokkeres. Dette er en viktig endring for tele- og nettleverandørenes rolle, skriver hun videre.


Nettleverandørene skal få rollen som overvåkere og ikke kun tilbydere med den nye loven, advarer Monica Horten.

Må oppgi din privatinformasjon
For norske brukere kan dette bety at nettleverandører her i landet i fremtiden ikke kan avslå forespørsler slik advokathuset Simonsen tidligere i år kom med. Her ba de om at nettleverandørene kontaktet sine brukere som hadde benyttet seg av ulovlig fildeling. Dette motsatte de norske teleselskapene seg da de mente det ikke var deres oppgave å overvåke brukerne og styre hva de foretar seg på nett. Det kan de ikke lenger om lovendringene blir vedtatt. Da blir det tvert i mot deres rolle nettopp å overvåke hva kundene gjør på nett og styre deres nettbruk. I verste fall kan du miste din nettlinje om du gjør noe som ikke går under definisjonen "lovlig" advarer Monica Horten.

Utnytter ferietiden
LQN selv mener tidspunkter for diskusjonen rundt disse endringene er nøye planlagt.

- Helt klart. Vi mener noen mennesker i Brussel har nøye valgt ut juli måned som en god tid for å diskutere disse endringene da de fleste andre har ferie frem til september, forklarer pressekontakt i organisasjonen, Christophe Espern til Teknofil.


Christophe Espern frykter de nye lovene glir gjennom uten mye diskusjon.

Anklaget som paranoid
Selv er han alvorlig bekymret for at dette lovforslaget kan bli en virkelighet.

- Jeg har tatt saken opp med flere politikere og de mente jeg var paranoid. Etter at de så på saken har de derimot tatt det mer alvorlig, og de har lovet meg at de under voteringen på mandag vil forsøke å endre teksten i tilegget. Det er, unnskyld språkbruken, det rene bullshit. Du kan ikke endre ordlyden i tilegget under stemmegivningen. Det eneste som da vil skje er at denne lovendringen vil skjules enda bedre. Dette er en sak de helt klart har jobbet hardt for å få fort gjennom og med minst mulig diskusjon, opplyser han.

Selv har han opplevd at flere har forsøkt å korrumpere LQNs advarsler til andre politikere i EU-parlamentet og at disse tileggene i telekompakken blir forsøkt skjult. Både han og Horten frykter at dette går gjennom uten ordentlig søkelys på saken.

Sutt på det frie nettet?
Hva Europaparlamentet og nasjonale instanser vil definere som "lovlig innhold" blir interessant å se. Teknofil har forsøkt å få norske instanser og politikere til å uttale seg om saken, men de som har kunnskap om telekompakken og dens følger er for tiden på ferie. Datatilsynet kan opplyse at flere tilsyn i andre land i Europa har reagert på lovendringen, men at de selv ikke har satt seg inn i den komplekse saken.

Du kan lese mer om telekompakken og La Quadrature du Net sin advarsel på deres nettsider.

Norges beste mobilabonnement

April 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Youteam 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen