EU vil overvåke alt

Den nye overvåkingsloven er en noe utvannet utgave av teledatadirektivet, som nå krever at loggene skal holdes i minst seks måneder - og opp til to år.

Logger all elektronisk informasjon
Loven gjelder fortsatt logging av all elektronisk kommunikasjon, inkludert mobiltelefonsamtaler, SMS og MMS-sendinger, IM-samtaler, e-post og webmail, og surfingen din.

Loggene skal inneholde når du kommuniserte, hvem du kommuniserte med, og hvor du var da du gjorde det. Direktivet inneholder til og med krav til logging av telefonsamtaler som ikke lyktes (altså hvis du fikk opptattsignal).

Loven skulle i utgangspunktet tillate at informasjonen fra loggene kunne brukes for å forebygge lovbrudd, og kom til som et resultat av terroraksjonene i henholdsvis Madrid og England.

Sak-til-sak-basis
Lagringen av loggene skal nå imidlertid bare kunne brukes av politiet i spesifiserte former for alvorlige lovbrudd, ifølge digi.no. Det vil antakelig si terrorisme og organisert kriminalitet - og loggene kan bare oppgis på en sak-til-sak-basis.

Politiet får dermed ikke tilgang til de fullstendige loggene, men må søke om rettslig autorisasjon i hvert enkelt tilfelle.

Det skal også opprettes uavhengige kommisjoner for å overvåke overvåkerne, som skal se nærmere på hvordan informasjonen brukes når direktivet trer i kraft i 2007.

Hvert enkelt land må selv videreføre direktive i sine egne lovverk, og selv om det ikke er noen automatikk i dette, er det all grunn til å tro at Norge vil følge etter.

Det har også vært frykt for at tilgangen til denne enorme databasen etter hvert vil kunne utvannes, til for eksempel plateselskaper som ønsker å hindre piratkommunikasjon, eller til andre andre mektige interesser.

(Kilder: digi.no, NRK, Betanews)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen