EU undersøker musikkmarkedet

Selv om de fleste plateselskapene i Europa gjerne vil selge pan-europeiske lisenser til for eksempel Apple eller Yahoo, må de fortsatt forholde seg til nasjonale organisasjoner når royaltyene skal betales - og disse har ingen planer om å endre på noe. Ifølge den såkalte Santiago-avtalen, skal rettighetshaverne få betalt via de nasjonale organisasjonene - som innebærer at for eksempel en tysk platebutikk blir nødt til å betale norske TONO når de selger en plate av Halvdan Sivertsen.

Ideelt sett burde det eksistere pan-europeiske "klareringshus" for rettigheter, mener EU - som ser for flere forskjellige organisasjoner som rekrutterer låtskrivere og sangere for så å "selge" royalty-tjenester til musikkbutikkene. I dag har hverken artister, skribenter, musikkbutikker eller radiostasjoner noe praktisk valg, ettersom Santiago-avtalen tvinger alle til å bruke de nasjonale organisasjonene - som dermed får et slags monopol.

Dermed vil en europeisk musikkbutikk på nettet bli belemret med et kjempestort byråkrati og slite med å administrere kontakt med 25 forskjellige rettighetsorganisasjoner, som alle vil ha royaltybetalinger for salg av musikk fra deres land. Uansett regler, er dette et stort hinder for opprettelsen av pan-europeiske musikbutikker, ifølge uttalelser fra både Apple og Yahoo - som begge har planer om å opprette en slik.

Det er uklart om dagens praksis er i direkte strid med regelverket i EU, men kommisjonen mener at royalty-organisasjonene burde konkurrere om både rettighetshavernes og musikkbutikkenes gunst på lik linje med alle andre, ifølge The Register. Derfor har kommisjonen nå satt i gang en undersøkelse av forholdene, og gitt rettighetsorganisasjonene, deriblant norske Tono, frist til midten av juli i år med å svare på "anklagene".

Disse ventes på sin side å be om en større høring i Brussel for å legge frem sin side av saken, mens det hele antakelig kommer for sent til å gjøre noen forskjell for Apple sin iTunes musikkbutikk i Europa - som ventes i løpet av året.

(Kilder: The Register, MSNBC)

Norges beste mobilabonnement

Juni 2017

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Ice Mobil 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

Telio Go 5 GB


Jeg bruker mye data:

Komplett Maxiflex 12 GB


Jeg er superbruker:

Komplett Megaflex 30 GB


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen