EU sikrer din nettilgang
Teknofil

EU sikrer din nettilgang

Annonsør­innhold
Les hele saken »
EU jobber for tiden med å utarbeide en ny telekompakke som setter regler og føreinger for hvordan Europas nettleverandører skal reguleres. I går ble din rett til Internett slått fast.

Les også:
Kuppet fransk piratlov.
Stor seier for nettbrukere.
EU vil ta i bruk spyware mot folket.

Kamp om nettilgang
I den nye telekompakken har det nemlig blitt foreslått at EU skal få samme strenge regler mot ulovlig fildeling som det Frankrike har forsøkt å innføre. Der ønsker regjeringen å få på plass en lov som pålegger nettleverandører å frata sine kunder tilgang til Internett om de blir tatt for ulovlig piratkopiering tre ganger. Den som blir tatt skal etter planen ikke kunne åpne et nytt abonnement hos en annen leverandør, men vil bli svartelistet. Kritiske røster har påpekt at det å frata noen Internett i dagens samfunn vil gi store konsekvenser, det vil dessuten være vanskelig å bevise hvem som faktisk har benyttet nettlinjen til ulovlig fildeling. Dette skal etter planen implementeres som en del av kontrakten mellom kunde og nettleverandør, og skal skje uten rettens innblanding.

Kritiske EU-politikere har derimot fryktet at en slik regulering vil gå kraftig ut over nettnøytraliteten. Det har derfor blitt foreslått at det tas inn et vedlegg i telekompakken. I vedlegget, tidligere kalt 138, men nå omdøpt til 46, slås det fast at en utestengelse fra Internett ikke vil kunne skje uten en rettslig kjennelse. I går skulle vedlegget opp til avstemning i EUs kommite for industri, forskning og energi, ITRE-komiteen. Det var knyttet sterk spenning til avstemningen som først ble avlyst, men så i siste øyeblikk likevel ble gjennomført. Så og si alle komiteens medlemmer stemte for å implementere vedtaket som ble vedtatt med 40 stemmer for og fire imot.

Et heroisk slag
Foreningen La Quadrature du Net, som lenge har kjempet for nettnøytralitet, jubler nå etter avstemningen. De mener det er hardt arbeid og folkets press på politikere som har gitt utslag.

- Europas borgere vil huske dette heroiske slaget. Medlemmene av Europaparlamentet viste seg verdig sine mandater ved å slå et slag for borgerettigheter og frihet.. Dette er nok et slag for Sarkozys planlagte franske lov og et tegn på at ingen i Europa ønsker en så stupid lov som går imot fremskritt, borgerettigheter og sunn fornuft, sier foreningens leder Jérémie Zimmermann i en pressemelding.

Fornøyd svenske
Den svenske europaparlamentarikeren Lena Ek hadde også lenge kjempet for vedlegget og også hun er svært fornøyd med gårsdagens votering.

- Avstemningen i ITRE er akkurat avsluttet og gikk meget bra. Nesten alle stemte for vedlegg 138, for yttringsfrihet og rettsikkerhet også på nett, skriver hun på sin blogg.

Derimot er ikke hele saken avgjort enda. Hele telekompakken skal opp til votering i Europaparlamentet 5. mai. Da kan fortsatt pakken med vedlegget bli nedstemt.

Norges beste mobilabonnement

Sommer 2019

Kåret av Tek-redaksjonen

Jeg bruker lite data:

Sponz 1 GB


Jeg bruker middels mye data:

GE Mobil Leve 6 GB


Jeg bruker mye data:

Chili 25 GB


Jeg er superbruker:

Chili Fri Data


Finn billigste abonnement i vår mobilkalkulator

Forsiden akkurat nå

Til toppen